31.10.2014 20:46

Ρότα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο Τεχνικό Πρόγραμμα

• ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Μια εντελώς διαφορετική στόχευση και φιλοσοφία για την προοπτική του νησιού επιδιώκει να καλλιεργήσει η νέα δημοτική αρχή. Με βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2015 στον περιορισμένο αριθμό νέων έργων είναι ευδιάκριτος ο σχεδιασμός το νησί μας να επιχειρήσει συστηματική στροφή προς τον τουρισμό, διευρύνοντας τα θεματικά του πεδία.

Κορωνίδα του σχεδιασμού είναι η εκπόνηση μιας μελέτης τουριστικής ταυτότητας της Χίου. Κι αν ο αντίλογος είναι ότι από τέτοιες έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια, δίχως να παραχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα, μια σειρά από τα υπόλοιπα έργα πιστοποιούν την τάση διαμόρφωσης των συνθηκών ώστε η Χίος να αρχίσει δειλά – δειλά να εντάσσεται στον τουριστικό χάρτη.

Δίκτυο 25 χλμ. στην Αμανή

Με 18.000 ευρώ χρηματοδοτούνται εργασίες σήμανσης των πεζοπορικών διαδρομών που σταδιακά διανοίγονται από τις τοπικές κοινωνίες υπό την καθοδήγηση της ομάδας του Γ. Χαλάτση. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διατίθεται ο υπάρχον εξοπλισμός (βενζινοπρίονα – χορτοκοπτικά), να διευκολύνεται η μετάβαση των εθελοντών και στο τέλος να σηματοδοτηθεί ένα δίκτυο συνολικού μήκους 25 χλμ. που κυκλώνει την περιοχή της βορειοανατολικής Χίου. Συγκεκριμένα τις περιοχές:

  1. Αφροδίσια – Κουρούνια – Εγρηγόρος – Αγίασματα – Κέραμος
  2. Αγιάσματα – Λεπτόποδα – Καμπιά
  3. Δασκαλόπετρα – Ράχτης – Κλειδού – Τρυπατές

Διαδρομή mountain bike

Η προαναφερόμενη περιοχή της Ομηρούπολης (Δασκαλόπετρα – Ράχτης – Κλειδού – Τρυπατές) επιλέγεται ως κατάλληλη για ποδηλασία βουνού, μια ακόμα εναλλακτική διέξοδο που επιδιώκει να αναδείξει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Κατάδυση στα Μεστά;

Με 15.000 ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα χρηματοδοτεί τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου. Χωρίς να θεωρείται ειλημμένη ως απόφαση μέχρι τώρα οι πρώτες σκέψεις τοποθετούν τη χωροθέτηση του στην περιοχή των Μεστών.

Πεδίο αναρρίχησης στα Μαύρα Βόλια;

Τέλος με 20.000 ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα χρηματοδοτεί τη δημιουργία πεδίου αναρρίχησης. Ούτε για αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η χωροθέτηση, ωστόσο τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν αυτή την ώρα τα Μαύρα Βόλια.

Επιμόρφωση στελεχών

Από μόνες τους όλες οι παραπάνω υποδομές, ακόμα κι αν υλοποιηθούν, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν. Ωστόσο το νέο ΕΣΠΑ αφιερώνει σημαντικά ποσά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση εργατικού δυναμικού. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διαμορφώσει τα κατάλληλα προγράμματα που θα επιτρέψουν σε μια σειρά από νέα παιδιά να επιμορφωθούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα και αυτόματα οι υποδομές να καταστούν λειτουργικές και αποδοτικές για την τοπική οικονομία.

Με ατζέντα επιλογών

Προφανώς το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν εντυπωσιάζει τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς δεν περιλαμβάνει ούτε ένα κλασικό δημοτικό έργο. Εμφορείται από μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, με κεντρικό στόχο το επιτελείο τουρισμού του Δήμου να βγει σε δυο χρόνια στην τουριστική αγορά με μια ευρεία ατζέντα θεματικών δραστηριοτήτων για όποιον επιλέξει ως προορισμό του τη Χίο.

Η κατεύθυνση είναι καθαρή εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Το πρώτο ζητούμενο είναι αν είναι σε θέση να την ενισχύσει ο ιδιαίτερα ατροφικός σήμερα τουριστικός επιχειρηματικός ιστός. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ