13.6.2015 14:20

Ρήγμα στη κυβέρνηση - «Οχι» από ΑΝΕΛ στο ν/σ για την ιθαγένεια

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια υπερψηφίστηκε με τη στήριξη του ΠαΣοΚ, το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάννης σημείωσε νωρίτερα στη συζήτηση στη Βουλή ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής καθώς και τέσσερα συγκεκριμένα άρθρα. 

Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τη θετική στάση του ΠΑΣΟΚ.

Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής στο ν/σ για την ιθαγένεια

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής εξελίχθηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών. Όλα ξεκίνησαν όταν η βουλευτής της πλειοψηφίας Βασιλική Κατριβάνου είπε ότι «είναι αναμενόμενο η Χρυσή Αυγή να είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο διότι, όπως είπε ο εισηγητής της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μισεί την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Δεν ανεχόμαστε από τους εχθρούς της Δημοκρατίας να μιλάνε για εχθρούς της πατρίδας».

Μάλιστα η αναφορά της σε νεοναζί προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Αθ. Δαβάκη ο οποίος την εγκάλεσε ότι «δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιους χαρακτηρισμούς για ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται αλλιώς». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι το πόρισμα Ντογιάκου χαρακτηρίζει την Χ.Α. νεοναζιστική οργάνωση και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να συγκαλύπτει την εγκληματική της δράση την στιγμή της δίκης της Χρυσής Αυγής». Οι αντιδράσεις από την πτέρυγα της Χ.Α. ήταν πολλές με την Ελένη Ζαρούλια να δηλώνει ότι «το κίνημα της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστικό» και ότι «όταν κάποια σταλινικά μορφώματα παρεκτρέπονται και μας υβρίζουν, το προεδρείο πρέπει να τους επαναφέρει στην τάξη».

«Να μας επιτρέπουν να αυτοπροσδιοριζόμαστε. Αυτό είναι η Δημοκρατία, αλλά κάποιοι δεν πιστεύουν σε αυτή», σημείωσε η βουλευτής της Χ.Α. Η κυρία Κατριβάνου της απάντησε: «Το ότι είστε νεοναζιστικό μόρφωμα το λέει η δράση σας και το καταστατικό σας που υπάρχει στο πόρισμα Ντογιάκου». Η ένταση οξύνθηκε με τους χρυσαυγίτες Ηλ. Παναγιώταρο, Ι. Λαγό και Ν. Μίχο να φωνάζουν ότι «αρκετά την ανεχτήκαμε». Ο κ. Λαγός ζήτησε τον λόγο και είπε: «Μας αποκαλεί για τρίτη φορά με έναν όρο που δεν αποδεχόμαστε», ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αναφορά της στο καταστατικό της οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι από αυτό δεν προκύπτει ότι η Χ.Α. είναι νεοναζιστική οργάνωση. Μάλιστα έφερε το καταστατικό στην επιτροπή αξιώνοντας από την κυρία Κατριβάνου να ζητήσει συγγνώμη.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης λέγοντας ότι «μπροστά στη δίκη της Χρυσής Αυγής γίνεται ένα σόου και προσπαθούν οι υπόδικοι να πουν ότι δεν είναι αυτό που έλεγαν μέχρι τώρα ότι είναι». «Υπάρχει ένα πλήθος στοιχείων στο κατηγορητήριο και γι’ αυτό λέμε ότι είναι λάτρεις του ναζισμού, του φασισμού. Το ΄΄χάιλ Χίτλερ΄΄ ήταν μια γραμμή που δόθηκε εδώ και χρόνια», ενώ κατηγόρησε την Χ.Α. ότι «μισεί το λαϊκό κίνημα και γι’ αυτό το χτυπάει». Απαντώντας ο κ. Λαγός είπε: «Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι είμαστε εγκληματική οργάνωση γιατί πιστεύουμε σε συγκεκριμένη ιδεολογία».

Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ από το ν/σ

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια όσον αφορά τυχόν βελτιώσεις, ενώ απέρριψε την τροπολογία του Ποταμιού, η οποία προβλέπει ως προϋπόθεση για την απονομή ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών την εξαετή φοίτηση στο δημοτικό, και όχι, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, την εγγραφή του στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Οι ΑΝΕΛ όχι μόνο πήραν αποστάσεις από διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά σε συζήτηση του ειδικού αγορητή του κόμματος Ν. Μαυραγάννη με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ειπώθηκε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως και τέσσερα άρθρα του. Όπως δήλωσε «αναμέναμε κάποιες βελτιώσεις του νομοσχεδίου αλλά μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάτι τέτοιο». «Επιχειρείται να ενσωματωθεί στον ελληνικό πληθυσμό μια ομάδα που γκετοποιείται και ομαδοποιείται», είπε ο κ. Μαυραγάνης εξηγώντας ότι «αφήνουμε δίχως ιθαγένεια όσους είναι σε χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό στάτους και χωρίς εκπαίδευση». Οι ΑΝΕΛ θέλουν να δίνεται η ιθαγένεια μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης -τουλάχιστον με την ολοκλήρωση του δημοτικού. Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ αφορούν και τις διατάξεις για τα εργασιακά και τις ειδικές οικονομικές ζώνες που προβλέπονται. 

Σημειώνεται ότι ΝΔ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ η Χ.Α. καταψηφίζει.

 ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ