19.12.2012 13:34

Ρελάνς κυβέρνησης με κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης για την κάλυψη απώλειας εισοδημάτων των πυρόπληκτων αγροτών της Χίου

• ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

 
Καθησυχαστική και τεκμηριωμένη είναι η επίσημη κυβερνητική απάντηση στο θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απάντησης του Επιτρόπου Γιχάνες Χανς στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή. Κατηγορώντας τον ευρωβουλευτή ότι εκμεταλλεύεται την αγωνία των πυρόπληκτων, ανακοινώνει ότι τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Αιγαίου έχουν ήδη καταρτίσει μακροχρόνιο πρόγραμμα κάλυψης απώλειας εισοδήματος των γεωργών και αποκατάστασης των ζημιών, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στις 28 Δεκεμβρίου.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
 
«1. Η κυβέρνηση στάθηκε από το πρώτο λεπτό στο πλευρό όλων των πυρόπληκτων της χώρας για τις πυρκαγιές του 2012 και ειδικά στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Χίου.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Χουντής δεν λένε όλη την αλήθεια ή πιο σωστά την κρύβουν επιδέξια προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αγωνία των πυρόπληκτων, γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις ένταξης στον κανονισμό 2012/2002 δεν συντρέχουν. Ο κανονισμός αυτός ενεργοποιείται από πολύ μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα (καταστροφές από μεγάλες θεομηνίες, τυφώνες, σεισμούς που προκαλούν καταστροφές στα δίκτυα υποδομών, μεταφορών κλπ. Οι ζημιές πρέπει να υπερβαίνουν τα 3 δις Ευρώ ή το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας ή οι ζημίες σε επίπεδο περιφέρειας να πλήττουν την πλειονότητα του πληθυσμού και να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα της. Επίσης ο κ. Χουντής γνωρίζει ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης ενισχύει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Οι ιδιωτικές απώλειες συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της γεωργίας δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συνεπώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακόμα και εάν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις ήταν πλήρως αναρμόδιο για την υποβολή τέτοιου αιτήματος.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Χουντής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για τον τομέα της γεωργίας για τις ζημιές τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα για τους μαστιχοπαραγωγούς στη Χίο, έχει ήδη καταρτισθεί έγκαιρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νήσων Αιγαίου μακροχρόνιο πρόγραμμα κάλυψης απώλειας εισοδήματος των γεωργών και αποκατάστασης των ζημιών το οποίο υποβάλλεται, μαζί μ’ αυτό για τις πυρκαγιές όλης της χώρας, στις 28 Δεκεμβρίου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για έγκριση με την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση (προθεσμία υποβολής Ιανουάριος 2013).

4. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Χουντής πρέπει να γνωρίζουν την βοήθεια και τις αποζημιώσειςπου έχουν ήδη παρασχεθεί στην Χίο. Οι κρίσιμες ημέρες που περνάει η χώρα δεν επιτρέπουν τηνμικροπολιτική σκοπιμότητα και εκμετάλλευση. Ειδικά δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση της αγωνίας του πληθυσμού του ακριτικού νησιού της Χίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνει πλέον καθημερινότητα την τυφλή μικροπολιτική με κάθε μέσο».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ