30.9.2016 16:06

Πυρά Μηταράκη για το μεταναστευτικό [ΒΙΝΤΕΟ]

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΝΟΧΗΣ», ΕΙΠΕ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΖΑΛΑ

Δριμιά επίθεση στην Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο Βουλευτής Νότης Μηταράκης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης 57 βουλευτών της Ν.Δ. προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, με θέμα την «Ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για το μεταναστευτικό μπροστά στον υπαρκτό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας».

 
 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μηταράκης

Αναφερόμενος προς τον Υπουργό Γιάννη Μουζάλα σημείωσε ότι: «ο κόσμος της Χίου σας λέει πολύ απλά ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής Η Χίος σας πίστεψε. Και ποια ήταν η δική σας απάντηση; Βάζετε τώρα πίσω από κάθε κοινωνική αντίδραση μία ταμπέλα ότι είναι πολιτικές σκοπιμότητες. Το σύνολο της Χιώτικης κοινωνίας, χωρίς κομματική ταυτότητα, έδωσε το παρόν στη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό», είπε επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αναφορές του Εργατικού Κέντρου Χίου και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι παρότι η Κυβέρνηση κάνει λόγο για κενά στην Υπηρεσία Ασύλου, στην τελευταία της καταγραφή ζήτησε μόλις έναν υπάλληλο.  «Αν σας λείπει ένας υπάλληλος, για να λύσετε τα προβλήματα ασύλου, να έρθω εγώ κύριε Υπουργέ», είπε και κατέληξε ευχαριστώντας την «Αυγή» για τη δημοσιότητα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των Χιωτών

Ολόκληρη η Ομιλία του κ. Μηταράκη

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δύο εβδομάδες βρισκόμουν πάλι σε αυτήν την Αίθουσα σε επίκαιρη ερώτηση εκείνη τη φορά συζητώντας με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Μουζάλα την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χίο και από τότε ο χρόνος απλώς κυλάει, κυλάει αργά χωρίς να βρίσκουμε λύσεις.

Τότε ο κύριος Υπουργός μου είπε ότι δεν είναι, λέει, κόσμιος ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω το μεταναστευτικό, ότι καλώ δήθεν τον κόσμο σε εξέγερση και ότι πρέπει τελικά να βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια της Κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς έκανε η Χίος, έβαλε «πλάτη».

Και αναρωτιέμαι αν θα επιμείνετε σήμερα στην ίδια γραμμή, γιατί από τότε είχαμε ήδη νέα σοβαρά επεισόδια στη Μυτιλήνη και σε άλλα μέρη και, βέβαια, είχαμε προχθές τη μεγάλη κινητοποίηση όλων των κατοίκων της Χίου, χωρίς κομματική ταυτότητα, και δικοί σας ψηφοφόροι, κύριε Υπουργέ. Ήταν μια κινητοποίηση που προσπαθήσαν κάποιοι να αμαυρώσουν, να την αγνοήσουν, αλλά ο κόσμος της Χίου σας λέει πολύ απλά ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής, έχει ξεπεράσει την ικανότητα του νησιού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια και για τους ίδιους τους μετανάστες και για τους κατοίκους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Χίος από την πρώτη στιγμή, όπως και όλα τα νησιά, αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους που περάσαν τα σύνορα για να αποφύγουν τον πόλεμο στη χώρα τους. Στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας hot spot.

Και σας θυμίζω ότι η Χίος ήταν το πρώτο νησί στο οποίο άνοιξε hot spot και εσείς, κύριε Υπουργέ, και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης τότε είχατε επισκεφτεί τη Χίο πολλές φορές και είδατε τη στήριξη των κατοίκων.

Ο Δήμος Χίου πλήρωσε την αγορά του hot spot. Μου είπατε προχθές ότι το πληρώσατε εσείς. Έχω κάνει αίτηση κατάθεσης εγγράφων να μου καταθέσετε την υπουργική απόφαση που λέει ότι πληρώσατε για το hotspotτην αγορά του οικοπέδου της ΒΙΑΛ.

Η Χίος σας πίστεψε. Και ποια ήταν η δική σας απάντηση; Βάζετε τώρα πίσω από κάθε κοινωνική αντίδραση μία ταμπέλα ότι είναι πολιτικές σκοπιμότητες. Όμως, μην προσπαθείτε να βάλετε αυτή την ταμπέλα. Είναι κρίμα, γιατί η Αριστερά έχει μια διαφορετική παράδοση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόταση της Κυβέρνησης είναι τώρα η Χίος από ένα hot spot να αποκτήσει τρία και είπατε ότι θα είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές. Είπατε ότι τρία βουνά μεσολαβούν, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Οι χώροι που προτάθηκαν και είναι πολλοί περισσότεροι από την ικανότητα της Χίου να αντέξει και είναι και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Και βλέπουμε ότι αυτή την στιγμή η ΒΙΑΛ στη Χίο δεν αστυνομεύεται. Δεν υπάρχει πλέον φυλάκιο στην είσοδο. Μπαίνει-βγαίνει όποιος θέλει, οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά μπορεί να γίνει μέσα.

Και γι’ αυτό προχθές στη Χίο ήταν το σύνολο της κοινωνίας εκεί. Ήταν το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και επισημαίνει ότι η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω από τα φαινόμενα παραβατικότητας, κλοπών και λεηλασιών εις βάρος των κατοίκων. Τελικά δεν είναι στραβός ο γιαλός, η πολιτική σας είναι το πρόβλημα και το λένε τελικά όλοι, ότι η δημιουργία δύο νέων hotspotsείναι λανθασμένη επιλογή. Έπρεπε  να είχαμε εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας, από τότε που υπεγράφη η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Και απολύτως τίποτα δεν έγινε σε αυτό.

Σήμερα στη Χίο υπάρχουν διπλάσιοι μετανάστες από την ημέρα που υπεγράφη αυτή η συμφωνία. Και το νησί σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος. Σηκώνει αυτή τη στιγμή το δωδεκαπλάσιο βάρος σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Τείνει στο 10% του πληθυσμού του  νησιού. Και αντιλαμβάνεστε τελικά ότι με αυτή την πολιτική θα κάνουμε τους Χιώτες, όλους τους νησιώτες, μειοψηφία στον τόπο τους.

Και τελικά αυτές οι πολιτικές, κύριε Υπουργέ, είναι που ρίχνουν νερό στον μύλο της ξενοφοβίας που όλοι καταδικάζουμε. Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά επιτέλους βρείτε λύσεις, λύσεις εντός του  πλαισίου που στηρίζουμε. Αλλά περνάνε οι εβδομάδες, περνάν οι μήνες, κάθε μέρα έρχονται καινούργιοι και λύση δεν βρίσκετε.

Και μην ακούσετε μόνο την αντιπολίτευση, κύριε Υπουργέ. Έστειλε μια επιστολή προχθές η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου και λέει ξεκάθαρα ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ότι αυτό που συμβαίνει στο νησί τους ξεπερνά. Και τι ζητάνε; Ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα και να υπάρχει μια δομή φιλοξενίας που να πληροί σωστούς κανόνες ασφαλείας. Να μην είναι διάτρητη, όπως είναι σήμερα οι εγκαταστάσεις. Τα ίδια σας είχαν πει και πριν από λίγες εβδομάδες οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί του Λιμενικού που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το ίδιο σας λένε και οι εργαζόμενοι στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους, για την ανυπαρξία προστασίας των ίδιων  που κάνουν ένα δύσκολο έργο. Θα μου πείτε, βέβαια, κύριε Υπουργέ, ότι σας λείπει κόσμος.

Έλαβα χθες μια προκήρυξη από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για μετατάξεις στην υπηρεσία. Ζητάτε συνολικά για την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου έναν υπάλληλο.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Αν σας λείπει ένας υπάλληλος, για να λύσετε τα προβλήματα ασύλου, να έρθω εγώ κύριε Υπουργέ. Να έρχομαι εγώ το πρωί να βοηθάω, αν ένας λείπει και λύνει το πρόβλημα!

Είπατε στην επίκαιρη ερώτηση που κάναμε προχθές ότι επί των ημερών μας υπήρχαν διακόσιοι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Ασύλου επί Νέας Δημοκρατίας. Εσείς λέει μπράβο, τους κάνατε τετρακόσιους ογδόντα. Ενώ εικοσιπλασιάστηκαν οι ροές, είστε περήφανος που διπλασιάσατε την Υπηρεσία Ασύλου και ζητάτε ένα άτομο μετάταξη; Γι’ αυτό δεν προχωράει το άσυλο. Σας θυμίζω  ότι σε αυτή την Αίθουσα μου δώσατε μια απάντηση στις 5 Αυγούστου και λέτε ότι σκοπεύουμε να μεταφέρουμε άμεσα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία το σύνολο του πληθυσμού που διαθέτει τρίπτυχο ασύλου, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Πόσοι πήραν τρίπτυχο ασύλου από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα και πόσοι μεταφέρθηκαν με αυτή τη διαδικασία; Πέρασαν δύο μήνες από τότε.

Είναι ευθύνη σας, κύριε Υπουργέ. Είναι ελληνική ευθύνη να λειτουργήσει η Υπηρεσία Ασύλου. Αντιλαμβάνομαι και θα το πείτε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και από την Ευρώπη. Φυσικά και χρειαζόμαστε. Αλλά είναι η δικιά μας πατρίδα. Εμείς έχουμε την ευθύνη να βάλουμε τους δικούς μας ανθρώπους στα πλαίσια της διεθνούς νομοθεσίας να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Και αν χρειάζεστε περισσότερο κόσμο, ζητήστε περισσότερο κόσμο. Τώρα που είναι ακόμα λίγο ήρεμα τα πράγματα. Γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Οφείλω, κυρία Πρόεδρε και μια απάντηση χθες στην ΑΥΓΗ, η οποία με τίμησε με το «Χαίρε, Νότη Μηταράκη», ως πρωτοσέλιδο. Καταρχήν, να την ευχαριστήσω γιατί προσθέτει δημοσιότητα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των Χιωτών. Δεν ήταν ανώνυμη η διαμαρτυρία, όπως λανθασμένα είπε η ΑΥΓΗ. Και σωστά η ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να μπουν τα ονόματα. Να θυμίσω, όμως, ειρήσθω εν παρόδω ότι ανώνυμος παραμένει ο βασικός μέτοχος της ΑΥΓΗΣ που έγραψε χθες αυτό το άρθρο και επίσης, δεν είναι σωστό στη δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να στοχοποιείτε πρόσωπα με ταμπέλες, όταν αυτοί δεν συμφωνούν με τη δική σας πολιτική.

Ευχαριστώ πολύ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ