2.3.2016 11:29

Πυρ ομαδόν στην πρωθυπουργική απόπειρα διάσπασης των νησιών [ΒΙΝΤΕΟ]

• ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Με μια απόπειρα ακατανόητου διαχωρισμού των νησιών – υποδοχέων των μεταναστευτικών ροών σε αυτά που πλήττονται (Κως και Σάμος) και σε αυτά που δεν επηρεάζονται έντονα από τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης (Λέσβος και Χίος) επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις συνέπειες στην τουριστική οικονομία των νησιών ο πρωθυπουργός.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε μια διάσπαση του νησιωτικού χώρου - αποδέκτη του μεγαλύτερου προβλήματος, πιθανά ερμηνεύοντας την κατάσταση αποκλειστικά με τη σκληρή γλώσσα των πραγματικών μεγεθών. Έδειξε ωστόσο να μην αντιλαμβάνεται ότι η τουριστική οικονομία είναι καθοριστική, ακόμα και στα ελάχιστα της μεγέθη για το σύνολο της οικονομικής ζωής ενός νησιού, κάτι που προβλέπεται να αποτυπωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες του καλοκαιριού, όταν πολλές επιχειρήσεις, όχι απαραίτητα τουριστικές, θα κλείνουν η μία μετά την άλλη από την κυβερνητική αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος.

Οι δηλώσεις Τσίπρα, που φανερώνουν και την προχειρότητα με την οποία ως τώρα αντιμετωπίστηκε το θέμα, εξόργισαν χθες τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο του τουρισμού. Με παρεμβάσεις τους στον «π» ζητούν από τον πρωθυπουργό να ανασκευάσει και κυρίως απ’ την κυβέρνηση του να κινηθεί για να λάβει μέτρα προστασίας όσων επιχειρήσεων προβλέπουν καταβύθιση του τζίρου τους μέσα στο καλοκαίρι κι ας μην είναι συγκρίσιμος ως μέγεθος με τον αντίστοιχο τζίρο τουριστικών επιχειρήσεων σε Κω και Σάμο.

Σταμάτης Κάρμαντζης: «Κάποιο λάθος κάνει ο Πρωθυπουργός»

«Έχω δεχθεί αμέτρητα τηλέφωνα από κόσμο που εκφράζει την απορία του, εάν ειπώθηκαν αυτά τα λόγια από το στόμα του Πρωθυπουργού. Γεγονός είναι ότι ειπώθηκαν. Έχω την εντύπωση ότι κάποιο λάθος πρέπει να έγινε. Δεν είναι δυνατόν αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας να τα εννοούσε. Ενδεχομένως να ήθελε άλλο πράγμα να πει και τελικά άλλο να είπε. Δεν θα χωριστούμε σε βόρειους και νότιους, δεν θα χωριστούμε στη Χίο και στη Λέσβο από τη μία και στη Σάμο και την Κω από την άλλη. Αυτό το οποίο ζητάμε από τον Πρωθυπουργό είναι να ανασκευάσει τα λεγόμενά του, τα οποία ενδεχομένως δεν τα εννοούσε».

Μανώλης Βουρνούς: «Άστοχες και ατυχείς οι δηλώσεις Τσίπρα»

«Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι από ατυχείς έως πολύ άστοχες κι ενδεχομένως να δείχνουν την άγνοιά του για τις πραγματικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα νησιά μας. Η τοπική οικονομία έχει πληγεί πολύ σοβαρά και γι αυτό το λόγο έχουμε επισημαίνει την ανάγκη για τις άμεσες γενναίες επενδύσεις, σε όλα τα νησιά. Σε τοπικό επίπεδο αυτή τη στήριξη την προσδιορίζουμε στα έργα του αεροδρομίου. Με αυτόν τον τρόπο ο Πρωθυπουργός βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να αποποιηθεί τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Στη Χίο έχουμε κάτι τραγικότερο, με την μαζική αποχώρηση των τσάρτερ μία μερίδα επιχειρηματιών δεν θα έχουν καθόλου κρατήσεις για το καλοκαίρι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προβληματίσει την κυβέρνηση».

N. Μηταράκης: «Ο Τσίπρας μας οδηγεί σε οικονομική ασφυξία»

«Ο κ. Τσίπρας το μόνο ρεκόρ που μπορεί να διεκδικήσει, είναι αυτό για το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και ειδικά στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης του.

Χθες, είπε, ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης η κυβέρνηση του ήταν απροετοίμαστη. Όπως απροετοίμαστη ήταν πριν από έναν χρόνο και για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Τώρα μας διαβεβαιώνει ότι με τον Τουρισμό δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας του προσφυγικού είναι διαχειρίσιμη. Ποιος όμως μπορεί να τον πιστέψει ή να τον εμπιστευθεί;

Δυστυχώς με όσα είπε ότι «στη Χίο, τη Λέρο και τη Λέσβο δεν υπάρχει πρόβλημα» αποδεικνύεται παντελώς ανενημέρωτος. Και αν η κυβέρνηση του συνεχίσει να σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χαλί τότε σε λίγο καιρό θα έχει σκοτώσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας και θα έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους νησιώτες».

Δημήτρης Καράλης: « Έχουμε προτάσεις θα συζητηθούν με την κ. Κουντουρά»

"Το πρόβλημα της Κω λέγεται 500.000 και το πρόβλημα το δικό μας λέγεται 2.000. Το τι πρέπει να κάνει στην Κω και το τι πρέπει να κάνει στη Χίο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Την Παρασκευή ούτως ή άλλως έχουμε συνάντηση με την Κουντουρά και η Χρ. Καλογήρου ξεκίνησε κάποιες προσπάθειες.  Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις όχι υπερβολικά πράγματα αλλά  πρακτικά κινούμαστε στο μέγεθος του προβλήματός μας. Περισσότερα θα πούμε την Πέμπτη στη συνάντηση που θα έχει ο δήμαρχος με την υφυπουργό Τουρισμού και την Παρασκευή, που και πάλι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την κ. Κουντουρά και τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Έχουμε βάλει στόχο λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν για μας και για τη δυναμική της αγοράς μας".

Πέτρος Φεγγουδάκης: Να ληφθούν φορολογικά και άλλα μέτρα

«Μάλλον μας θεωρούν πολίτες  δεύτερης κατηγορίας. Η Χίος είναι μικρός τουριστικά προορισμός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοήσουμε. Μπορεί η Χίος να μην είναι Κως αλλά έχει και στη Χίο επιχειρήσεις που ίσως κλείσουν φέτος, εξαιτίας του μεταναστευτικού. Θα θεωρούσα δεδομένο να παραμείνει η Χίος στον μειωμένο ΦΠΑ και αυτό να παγιωθεί. Αυτό θα μπορούσε να τεθεί άμεσα. Θα μπορούσαν να ληφθούν κι άλλα φορολογικά μέτρα, όπως μηδενικός ΦΠΑ, και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η μη προκαταβολή φόρου. Έτσι όπως είναι η κατάσταση στα νησιά μας μια επιχείρηση για να ξαναβγεί κερδοφόρα μπορεί να περάσουν 2 και 3 χρόνια. Μετά θα μπορούσαν να αποζημιωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως ανάλογα είχε γίνει με τον πόλεμο που κόλπου. Μπορεί να ζητηθεί από την ΕΕ αποζημίωση των ξενοδοχείων. Επικοινωνιακά επίσης πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα φόβου που υπάρχει για τα νησιά μας.  Το κράτος να στρέψει τον  κοινωνικό τουρισμό, τα ΚΑΠΗ κ.λπ. στη Χίο κι όπου αλλού έχουν πληγεί, το ίδιο να γίνει και με την Αρχιεπισκοπή και τον θρησκευτικό τουρισμό».

Θ. Μιχαλάκης: «Απαράδεκτο»

«Αυτά που ακούστηκαν μπορεί να χαρακτηριστούν ως γελοιότητες , είτε σημαίνουν ότι δεν έχει σωστή ενημέρωση ο Πρωθυπουργός. Στο μέτρο που μας αναλογεί έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί να μην  είμαστε ούτε Κως ούτε Σάμος αλλά έχουμε τεράστιο πρόβλημα αφού εμείς έχουμε μια πτώση της τάξης του 70% στην τουριστική κίνηση και η Λέσβος 90% αντίστοιχα. Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά, μπορεί ως μεγέθη να μην είναι συγκρίσιμα με τα άλλα δυο νησιά αλλά για τον τόπο μας είναι σημαντικά, έχουν επιπτώσεις, είναι ζημιά και η εξαίρεση των νησιών μας, είναι επιεικώς απαράδεκτη».

Γ. Μισετζής: «Δραματικές καταστάσεις»

«Σαφώς το πρόβλημα σε Σάμο και Κω είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά ο αποκλεισμός της Χίου και της Λέσβου είναι βλακώδης  παράλειψη. Η μείωση της τουριστικής κίνησης στη Χίο ειδικά στα μικρά καταλύματα είναι 90%.  Δεν έχουν γνώση της πραγματικής κατάστασης, δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ειδικά στη Χίο θα ενταθεί κι άλλο το πρόβλημα και προς την πλευρά της Τουρκίας. Εγείρεται άμεσα θέμα αποζημιώσεων είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τα επίσημα φορολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων .Μιλάμε για δραματικές καταστάσεις. Στη Β. Χίο υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα που θα πληρώσει φέτος 12.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ και τόσος δεν θα είναι ούτε ο τζίρος της όλη τη χρονιά».

Βασίλης Μπάλας:  «Αντιστροφή της κατάστασης»

«Είναι λυπηρό να μην είναι ενημερωμένος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τεχνικά από τους αρμόδιους για το ποια είναι η εικόνα και με τα λεγόμενα του να δημιουργεί και λάθος εντυπώσεις. Σε απόλυτα νούμερα η ζημιά στα άλλα νησιά (Σάμο και Κω)  είναι πολύ μεγαλύτερη. Από κει και πέρα κάθε επιχείρηση έχει τον κύκλο εργασιών της και ανεξάρτητα από το τι γίνεται εκτός, μετρά κι εκείνη τις δικές της ζημιές και σε τοπικό επίπεδο είναι σε ποσοστά που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 90%.Το ένα δεδομένο είναι αυτό, το ζητούμενο είναι να αντιστρέψουμε προς όφελος μας την κατάσταση. Χάρη στο προσφυγικό, ήρθαν στη Χίο κι έμαθαν τη Χίο άνθρωποι που δεν θα έρχονταν ποτέ. Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτούς κάνοντας ακόμη πιο γνωστό το νησί μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ