2.7.2015 16:01

«Ψηφίζουμε Ναι για την υπερηφάνεια, την ασφάλεια και την Ευρωπαϊκή μας προοπτική»

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Εδώ και λίγες ώρες η Ελλάδα έχει τυπικά πτωχεύσει. Με τη λήξη του προγράμματος κα τη μη πληρωμή του ΔΝΤ έχει ήδη δρομολογηθεί το Graccident και την ερχόμενη Κυριακή – αν τελικά φθάσουμε στο δημοψήφισμα και δεν αντιληφθούμε το πραγματικό διακύβευμα – κινδυνεύουμε να κατοχυρώσουμε και το περίφημο Grexit. Κινδυνεύουμε να κάνουμε μόνοι μας ότι δεν κατάφεραν οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης. Να οδηγήσουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη και τελικά έξω από την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση που πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ισχυρίζεται ότι όλα αυτά έγιναν για να υπερασπιστεί την υπερηφάνεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει χειρότερο και πιο χονδροειδές ψέμα. Γιατί την ίδια ώρα, με την υπογραφή της για το κλείσιμο των τραπεζών τσάκιζε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του Ελληνικού λαού και ιδίως των απόμαχων της ζωής που συνωστίζονται στα ΑΤΜ για να πάρουν ένα μικρό μέρος της σύνταξης τους.  Οι εικόνες της ντροπής κάνουν διαρκώς τον γύρο του κόσμου. Και είναι εικόνες που αδικούν το πρόσωπο της σύγχρονης της Ελλάδας όπως αυτό οικοδομήθηκε μετά την είσοδο μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας εκπέμπουν ένα δραματικό SOS. Η πραγματική οικονομία στραγγαλίζεται από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Οι εξαγωγείς, οι εισαγωγείς, οι μεταφορείς, οι παραγωγικές μονάδες, τα καταστήματα κ.ο.κ. κυριολεκτικά πνίγονται. Επιχειρήσεις που άντεξαν στα πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης και παρέμειναν υγιείς  κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο μέσα σε λίγες ημέρες.

Όλα αυτό το σκηνικό θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα όταν θα ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα. Γιατί η κατάσταση της οικονομίας θα είναι σε πολύ χειρότερη θέση από αυτήν που υπήρχε όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να εγκαταλείψει τις συζητήσεις με τους εταίρους. Και φυσικά δεν φτάνουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών της οικονομίας τα 30 δις που πρόχειρα υπολόγισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα 2015-2016.

Οδηγούμαστε λοιπόν σε ένα δημοψήφισμα – παρωδία.  Το αντικείμενο του δημοψηφίσματος έχει εκλείψει. Τα κείμενα που μνημονεύει το ψηφοδέλτιο αφορούν στο πρόγραμμα που έληξε στις 30 Ιουνίου και οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα θα γίνουν  όπως όλα δείχνουν από μηδενική βάση. Και θα έχουν αυστηρότερους όρους. Γιατί το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης θα αποτυπωθεί πλήρως στο τρίτο μνημόνιο.

Οδηγούμαστε σε ένα δημοψήφισμα - οδοστρωτήρα. Που μέχρι να γίνει θα έχει συνθλίψει την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων η κατανάλωση έπεσε κατά 70% αμέσως μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Τα φορολογικά έσοδα επίσης έχουν μειωθεί κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι κρατήσεις στην ακτοπλοΐα έχουν μειωθεί κατά 50% στην πιο κρίσιμη περίοδο για τα νησιά μας.

Και το κυριότερο: Οδηγούμαστε σε ένα ανέντιμο δημοψήφισμα. Γιατί δεν βάζεις ποτέ έναν λαό να αποφασίσει για κάτι που θα του είναι εξαιρετικά επώδυνο. Διότι έτσι προκαλείς την απάντηση που θες. Τις επώδυνες αποφάσεις  τις  παίρνει η κυβέρνηση. Γι αυτό εκλέγεται.

Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε ο ίδιος μια πρόταση με μέτρα ύψους 8 δις Ευρώ. Λένε λοιπόν ότι είναι κακή η συμφωνία των ‎8,5 δις αλλά καλή αυτή των 8 δις. Γιατί λοιπόν δεν φέρνουν την δική τους συμφωνία προς έγκριση από τον λαό; Γιατί ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να μαθαίνει από τις ξένες εφημερίδες το περιεχόμενο των επιστολών του κ. Τσίπρα. Και ότι τελικά ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με τις προτάσεις του κ. Γιούνκερ τις οποίες όμως είχε αρνηθεί να παραλάβει στις 26 Ιουνίου!

Τα ψέματα και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος. Το ζητούμενο είναι μέσα από αυτό τον προπαγανδιστικό ορυμαγδό ο Ελληνικός λαός να δει το πραγματικό διακύβευμα.

Το δίλλημα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα μείνουμε στο Ευρώ ή θα βγούμε από αυτό. Το ΌΧΙ θα σημάνει το τέλος της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη. Το ΝΑΙ θα ανοίξει ξανά τον δρόμο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει τώρα να κλείσουν τα αυτιά τους στις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Μόνο μέσα σε μια ημέρα ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε τρείς φορές τον εαυτό του. Είπε στο BBC ότι θα εφαρμόσουμε Capital Control στις τράπεζες, μετά το διέψευσε και στο τέλος το έκανε.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι με το ΟΧΙ οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές. Ενδεχομένως να μείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί κάποιοι να ισχυριστεί ότι κινδυνολογώ. Πριν το κάνει οφείλει να πει συγκεκριμένα από που θα βρουν ρευστότητα οι Τράπεζες την άλλη Τρίτη. Που θα βρουν τη ρευστότητα που δεν έχουν σήμερα σε ευρώ. Γιατί σε άχρηστη, υποτιμημένη δραχμή θα μπορούν, αλλά να λείπει το βύσσινο.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι μετά το ΟΧΙ  ο ίδιος δεσμεύεται για άμεση λύση. Η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι με την πολιτική που ακολουθεί το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι την Άμεση Διάλυση. Γιατί είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν έχει καμία συναίσθηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει το 1974 ότι  οι Έλληνες έχουν την φοβερή συνήθεια να καταστρέφουν μόνοι τους ότι με κόπο έχουν δημιουργήσει και κατά κανόνα λίγο πριν ολοκληρωθεί η προσπάθεια τους.

Και εκεί μας οδηγεί η ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης. Η εμμονή σε παρωχημένες ιδεολογίες. Κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν νέους μύθους. Ότι με την επιστροφή στη δραχμή θα χαριστούν χρέη στους πολίτες. Ακριβώς το αντίθετο, θα γίνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτα. Τα χρέη των ιδιωτών, ήδη πολλά από αυτά έχουν δοθεί από τις Τράπεζες ως εγγυήσεις για ρευστότητα, άρα θα πάνε στα ξένα funds τελικά. Και οι πολίτες θα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με κατασχέσεις και θα έχουν πολύ λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να εξυπηρετήσουν αυτά τα δάνεια.

Η έξοδος από την Ευρώπη, την εποχή που τόσοι άλλοι λαοί παρακαλούν να μπουν στην ομπρέλα της, θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Θα εξυπηρετούσε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία.

Αυτό το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει. Και αν γίνει ο Ελληνικός λαός πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες του λαϊκισμού. Ήδη αυτές τις σειρήνες τις πληρώνει ακριβά. Δεν πρέπει να ανεχθεί άλλη κοροϊδία. Εάν φτάσει μπροστά στην κάλπη οφείλει να πει ένα μεγάλο ΝΑΙ στη συμμετοχή μας στο Ευρώ και την Ευρώπη. Όχι για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας, για το μέλλον της Ελλάδος.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ