13.3.2012 9:51

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των ναυτεργατών της Λαγκάδας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατέθεσαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Χίου οι ναυτεργάτες της Λαγκάδας, με την οποία περιγράφουν τις περικοπές στους μισθούς τους αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός τους φορέας, το ΝΑΤ.
Εμείς οι ναυτεργάτες εν ενεργεία, οι συνταξιούχοι και οι οικογένειες μας που έχουμε προσφέρει με την εργασία μας στα πλοία τόσα πολλά για να παραχθεί ο τεράστιος κοινωνικός πλούτος και για να υπερηφανεύονται κάποιοι για τη χρυσοφόρα ναυτιλία συγκεντρωθήκαμε σήμερα Σαββάτο 10 Μάρτη 2012 στην αίθουσα του κοινοτικού γραφείου Λαγκάδας για να συζητήσουμε τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που μας οδηγούν δεκαετίες πίσω.
Μπορεί να έχουν ψηφιστεί, μπορεί να έχουν γίνει νόμος, πρέπει όμως, για να μπουν στη ζωή, πρέπει οι εφοπλιστές, να τα εφαρμόσουν στους τόπους δουλειάς, στα καράβια. Θεωρούμε ότι πρέπει να μας βρουν απέναντι τους, ενωμένους και αποφασισμένους, μέχρι να τα ακυρώσουμε στην πράξη.
Μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα έχουμε υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα που θίγουν εμάς και τις οικογένειες μας. Όπως:
➢ Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις με την εφαρμογή του χαρατσιού της «εισφοράς αλληλεγγύης» σε μηνιαία βάση.
➢ Είχαμε αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 1000€.
➢ Έγιναν μειώσεις στις επικουρικές:
- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251 εώς 300 ευρώ.
- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.
➢ Με την υπουργική απόφαση 476 - 28/2/2012, μειώνονται οι συντάξεις μας αναδρομικά από 1/1/2012, κατά 7%.
➢ Από 1η Απρίλη καταργείται ο Οίκος Ναύτου της Χίου και ενσωματώνεται στον ΕΟΠΠΥ, τινάζοντας στον αέρα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα επιδόματα ανεργίας και τα περιουσιακά του στοιχεία, σε βάρος των ασφαλισμένων του.
➢ Λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά του ΝΑΤ και του ΕΛΟΕΝ με την χρήση του «κουρέματος». Συγκεκριμένα για τον ΕΛΟΕΝ που είχε στις 27/1/2012 αποθεματικό 61,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 19,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 42 εκατ. ευρώ (μείον 62%).
➢ Καταργούν το ΓΕΝΕ και το εντάσσουν στον ΟΑΕΔ με την ανεργία, ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ, να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
➢ Προωθείται η ένταξη του ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, με την μείωση των 150 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση που προβλέπεται από το άρθρο 44 του ν. 3986/2011, τινάζονται συθέμελα στοιχειώδη δικαιώματα των ασφαλισμένων του.
➢ Προωθούν με νομοσχέδιο την κατάργηση του καμποτάζ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στην ακτοπλοΐα, τινάζοντας στον αέρα 4000 θέσεις στα κατώτερα πληρώματα. Διαμορφώνουν θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.
Την ώρα που οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φορολογία, ούτε για τα κέρδη, ούτε για τα περιουσιακά τους στοιχεία, απολαμβάνουν 56 νόμιμες φοροαπαλλαγές και συνεχίζουν τη λεηλασία του ΝΑΤ.
Θεωρούμε ότι οι καταχτήσεις, που σήμερα αφαιρούνται, ήταν αποτέλεσμα μακροχρονίων ταξικών αγώνων. Άλλωστε, οι εργάτες ποτέ δεν κατέκτησαν τίποτε χωρίς αγώνα και θυσίες κόντρα και ενάντια στους νόμους της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω από τα κεκτημένα μας γιατί πιστεύουμε ότι με τη δική μας συνεισφορά δημιουργήθηκαν και πρέπει να τα απολαμβάνουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Η προπέλα δημιούργησε τον όποιο πλούτο υπάρχει στον τόπο και για αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπατριώτες εργαζόμενους,  αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και τους καλούμε στον κοινό αγώνα για να μη περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η τρόϊκα και υλοποιεί η συγκυβέρνηση.
Απαιτούμε και παλεύουμε:
• Το δημιούργημα του μόχθου των ναυτεργατών, ο Οίκος Ναύτου να μην ενταχθεί στο ΕΟΠΠΥ για να απολαμβάνουμε εμείς και οι οικογένειες μας τα κεκτημένα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε καμιά υποβάθμιση στις παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας στον Οίκο Ναύτου.
• Οι συντάξεις μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας
• Να σταματήσει η λεηλασία των αποθεματικών του ΝΑΤ και του ΕΛΟΕΝ, να μην καταργηθεί το ΕΛΟΕΝ. Να μην προχωρήσει το καμποτάζ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στην ακτοπλοΐα.
• Να σταματήσει η εφαρμογή του χαρατσιού και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή της Χίου:
➢ Να καταδικάσει την πολιτική που κλείνει τον Οίκο Ναύτου και μας οδηγεί να πληρώνουμε τα φάρμακα και τους γιατρούς μας ενώ παράλληλα μας μειώνει μισθούς και συντάξεις
➢ Να κηρύξει Παγχιακό απεργιακό  αγώνα με τα εξής μέτρα:
• Συντονισμός με τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών.
• Κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών ως συμβολική  ένδειξη συμπαράστασης και αντίδρασης στις επιπτώσεις για τη ναυτομάνα Χίο.
• Παγχιακή συγκέντρωση με κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του νομού.
• Να φτιαχτεί Παγχιακή αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με την κυβέρνηση για την απόσυρση της ολέθριας απόφασης.
Είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι να παλέψουμε για τα αναφαίρετα δικαιώματα που μας καταπατά η συγκυβέρνηση και σ’ αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους ναυτεργάτες και τις οικογένειες του στον κοινό μας αγώνα.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ