30.1.2014 11:41

Προτομή με καθυστέρηση 59 χρόνων

Η ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ

Oι Καλαμωτούσοι τιμούν τους ευεργέτες του χωριού τους, όχι μόνο για να αποδίδουν την πρέπουσα τιμή και αναγνώριση σε όσους έχουν συμβάλλει στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για να παραδειγματίζονται οι σημερινοί οικονομικά ισχυροί παράγοντες του τόπου.                                                                               

Κ. Βαμβακάς και Ν. Χούλης                  

                                                                                                                                           
Η αρχή γίνεται με την κατασκευή και εγκατάσταση στην πλατεία της προτομής του ανακηρυγμένου Μεγάλου Ευεργέτη της Καλαμωτής, Κωνσταντίνου Βαμβακά, που χρηματοδότησε τις εργασίες κατασκευής του Γυμνασίου και της ηλεκτροδότησης του χωριού. Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση της προτομής του ευεργέτη Νίκου Χούλη, που χρηματοδότησε την κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου του «νοσοκομείου», όπως το αποκαλούσαν, στο οποίο στεγάζονται σήμερα το γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου και το Αγροτικό Ιατρείο.                                                                   

Προτομή  Βαμβακά        

                                                                                                                                                                 
Η προτομή στήνεται με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Καλαμωτής και  του Συλλόγου Καλαμωτουσίων Αθηνών, οι οποίοι με τη συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου και του καθηγητή Γιώργου Δαμαλά, υλοποιούν μετά από 59 χρόνια την απόφαση  που είχε λάβει το Κοινοτικό Συμβούλιο του 1955!                                                                                                                                                                                                                                                                               Η δημιουργία της από τη γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου κόστισε 13.000 ευρώ.  Για την κάλυψη μέρους των εξόδων ο Γ. Δαμαλάς διέθεσε  τα έσοδα από το Λεύκωμα «50 Χρόνια Γυμνάσιο Καλαμωτής» και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δωρεές. Το Τοπικό Συμβούλιο κατασκεύασε τη βάση υποδοχής της προτομής. 

Συμβολισμός        

                                                                                                                                                                        
«Η πράξη έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού πρέπει οι ευεργέτες να τιμούνται αλλά  και να γίνονται παραδείγματα προς μίμηση», δηλώνει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Γιάννης Ράγκος.                                                                                   
Η βάση έχει τοποθετηθεί ήδη στη θέση της, η προτομή έχει παραληφθεί και τα εγκαίνια του μνημείου θα γίνουν το καλοκαίρι, πιθανά στα πλαίσια μιας δράσης που θα είναι ενταγμένη στο φεστιβάλ του Αξάνεμου ή κάποιας άλλης εκδήλωσης που θα διοργανώσουν οι δύο Σύλλογοι.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ