1.3.2013 10:21

Προτιμούν το πόσιμο νερό να χύνεται στη θάλασσα - ΒΙΝΤΕΟ

• ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο υποκλίθηκε στη  λαϊκή απαίτηση της Λαγκάδας να αναστείλει η ΔΕΥΑΧ κάθε ενέργεια εκμετάλλευσης του νερού του Γιβαριού, σε μια συζήτηση – απόδειξη με πόση ελαφρότητα αντιμετωπίζουν οι αιρετοί το θέμα της ύδρευσης, αν απέναντι τους σταθεί οποιαδήποτε μαζική αντίδραση.

Σε μια ωριαία συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπήκαν στον πειρασμό να ρωτήσουν το αυτονόητο, γιατί η ΔΕΥΑΧ καίγεται για τα 1.000 κυβικά ημερησίως του Γιβαριού, αναίρεσαν απλώς την πρόσφατη ψήφο τους στον υδρευτικό σχεδιασμό, καθώς μέσα σ’ αυτόν προβλέπονταν και η αξιοποίηση των συγκεκριμένων νερών.

Εκπρόσωποι και κάτοικοι της Λαγκάδας κατηγόρησαν για αφερεγγυότητα τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, υποστηρίζοντας ότι, ενώ αρχικά είχε ζητήσει την υπερχείλιση της πηγής, φαίνεται ότι προχωρά σε απευθείας άντληση και φέρνει πιο κοντά χρονικά το ενδεχόμενο υφαλμύρωσης των νερών, τα οποία στα μέσα του καλοκαιριού μετατρέπονται σε σκέτη θάλασσα. Τη βασική επιχειρηματολογία επέκτειναν με αναφορές ότι οι επεμβάσεις της ΔΕΥΑΧ γίνονται σε ένα χώρο χαρακτηρισμένο ως υγρότοπο, χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

(Βίντεο από την εισήγηση των κατοίκων της Λαγκάδας ΕΔΩ) - (Βίντεο από την εισήγηση της Μ. Αργυρούδη ΕΔΩ)

Το αμάρτημα μου…

Ο κ. Φυτούσης αποδέχθηκε ότι δεν έχει λάβει τους περιβαλλοντικούς όρους. «Αν αυτό είναι το αμάρτημα μου, κατηγορείστε με», ανέφερε και επέμεινε ότι βάση των στοιχείων του Τμήματος Υδροοικονομίας και κυρίως την πρόσφατη γεωλογική μελέτη για λογαριασμό της ΔΕΥΑΧ από το γεωφυσικό Λάζαρο Πολυμενάκο η πηγή του Γιβαριού έχει δυνατότητες παροχής 2.000 κυβικών ημερησίων τη χειμερινή περίοδο με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα αλάτων, από τα οποία η ΔΕΥΑΧ επιθυμεί τα 1.000 κυβικά ημερησίως.

(Βίντεο από την εισήγηση του Μ. Φυτούση ΕΔΩ)

Η ποιότητα και η ανάμειξη

Γιατί όμως η ΔΕΥΑΧ θέλει μανιωδώς το νερό του Γιβαριού, απ’ τη στιγμή που οι παροχές του Δελφινιού και άλλων πηγών της αρκούν αυτή την περίοδο; Σύμφωνα με τον κ. Φυτούση τα χλωριόντα στην πηγή του Δελφινιού αυτή την περίοδο είναι γύρω στα 480 mg/lt, ενώ τα αντίστοιχα για την πηγή του Γιβαριού είναι μόλις 50mg/lt. «Αν γίνεται η ανάμειξη αυτών των νερών,  πέφτουν εντυπωσιακά τα χλωριόντα και το νερό, από ασφαλές που είναι σήμερα, μετατρέπεται σε πόσιμο», εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Σταύρωσον αυτόν

Ωστόσο η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ελάχιστα μπήκε σε τεχνικές λεπτομέρειες με αρκετούς από τους συμβούλους να υποτιμούν τις βεβαιώσεις των γεωφυσικών και υδρογεωλόγων και να αποδέχονται ως μόνη ορθή την εμπειρική αλήθεια των κατοίκων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ δέχθηκε ακόμα και φίλια πυρά, ειδικά από τους συμβούλους με καταγωγή από την περιοχή (Μ. Γιαννάρας – Γ. Καλλίκης) και είδε ακόμα και το δήμαρχο να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους για να μην οξυνθεί η σύγκρουση με τους Λαγκαδούσους.

«Αν εσείς θέλετε να μαζεύετε ψήφους και να χαϊδεύετε τα αυτιά των συνδημοτών, να ξέρετε ότι έτσι το υδρευτικό δε λύνετε», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΧ, ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την απόλυτη μοναξιά.

Η έωλη απόφαση

Η (μη) λύση δόθηκε από το δήμαρχο, ο οποίος με εμφανή τη διάθεση να κλείσει μια ώρα γρηγορότερα το θέμα, πρότεινε να σταματήσει κάθε ενέργεια της ΔΕΥΑΧ, μέχρι να λάβει πλήρη αδειοδοτική επάρκεια. «Δεν θα την έχει ποτέ», μονολογούσε ο πρώην πρόεδρος της Λαγκάδας, Στ. Τσίγκος.

Την πρόταση του δημάρχου ψήφισαν σχεδόν όλοι, ακόμα και ο Μιχ. Φυτούσης, και την καταψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο Μ. Γιαννάρας.

Το αυτονόητο ερώτημα, βέβαια, είναι, αν η ΔΕΥΑΧ λάβει τις απαραίτητες άδειες, θα παίρνει τις ποσότητες που επιθυμεί; Σ’ αυτό κανείς δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Ίσως τους βόλευε όλους η μη απάντηση.

(Βίντεο από την εισήγηση του Στεφ. Τσίγκου ΕΔΩ)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ