3.4.2012 15:57

Πρώτη μέρα παθών στον ΕΟΠΥΥ για τους ναυτικούς

• ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ελληνικά, με όλη τη σημασία της λέξης, έγινε η κατάργηση του Οίκου Ναύτη και η μετάβαση του στον ΕΟΠΥΥ. Οι υπάλληλοι δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση για το πώς θα λειτουργεί πλέον το σύστημα με τα φάρμακα, τους γιατρούς και τις εξετάσεις και οι ασφαλισμένοι άδικα περίμεναν από το πρωί χθες για να πληρωθούν, αφού ούτε οι πληρωμές έγιναν.
Από 1η Απρίλη ο Οίκος Ναύτη αποτελεί παρελθόν και όλα λειτουργούν αυτές τις πρώτες μέρες στον αυτόματο. Οι ασφαλισμένοι ρωτώντας προσπαθούν να βρουν την άκρη για να καταλήξουν εύκολα στο συμπέρασμα ότι όποιος αρρωστήσει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, μάλλον θα πρέπει να πληρώσει γιατρούς και φάρμακα.
Οι υπάλληλοι, μη έχοντας ενημέρωση, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και μονολογούν ότι πρώτη φορά βρίσκονται σε αυτή τη θέση, να μην ξέρουν τί να πουν στους ασφαλισμένους, αφού δεν έχει φτάσει επίσημο έγγραφο από το ΕΟΠΥΥ στον Οίκο Ναύτη.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το «σύστημα» θα δουλεύει όπως τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος θα καλεί τον τριψήφιο αριθμό 184 για να κλείνει ραντεβού στον γιατρό που επιθυμεί.
Τα ερωτηματικά
Οι τρεις γιατροί του Οίκου Ναύτη, όπως αντίστοιχα και οι γιατροί του ΙΚΑ, πέρασαν αμέσως στον ΕΟΠΥΥ. Όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, συνταγογράφησης των φαρμάκων, αφού ο Οίκος Ναύτη δεν έχει μπει ακόμη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άγνωστο παραμένει ακόμη αν υπάλληλοι, γιατροί και υπηρεσίες θα παραμείνουν στο κτίριο του Οίκου Ναύτη ή όχι και το πώς και ποιες αποδείξεις από γιατρούς θα μπορέσουν να πληρωθούν, όπως και το πότε ακριβώς θα μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει κανονικά.
Απόγνωση
«Πώς μας κατάντησαν;» Αυτή η έκφραση ακούστηκε ουκ ολίγες φορές από ασφαλισμένες του Οίκου Ναύτη, που ανέβαιναν για ενημέρωση ή κρατώντας αποδείξεις ανά χείρας και το σίγουρο είναι ότι, με δεδομένη την αδυναμία εξυπηρέτησης τόσων ασφαλισμένων από τους λιγοστούς γιατρούς του ΙΚΑ και τους εξίσου λιγοστούς γιατρούς του Οίκου Ναύτη, η φουρτούνα δε θα αργήσει να φανεί.
Α.Κ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ