22.6.2012 16:37

Πρώτη επιστολή Τριαντάφυλλου στον υπουργό Μουσουρούλη

 
O Βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, κατόπιν ενημέρωσης, που έλαβε ότι η Γενική Διεύθυνση Αλιείας εκ παραδρομής δεν έχει ενταχθεί στο νεοσυσταθέν Υπουργείο Ναυτιλίας, απέστειλε στον Υπουργό κ. Κωστή Μουσουρούλη, σχετική έγγραφη αναφορά, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Για τους λόγους που παρατίθενται παρακάτω, πιστεύω ότι τόσο η Γενική Δ/νση Αλιείας, όσο και η Γενική Δ/νση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της Αλιείας αλλά και η Μονάδα Παρακολούθησης των προγραμμάτων αυτών, επιβάλλεται να εποπτεύονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
 
(α) Η σύγχρονη αλιεία είναι ένα οικονομικό και κοινωνικό σύμπλοκο στο οποίο συμμετέχει τόσο η πρωτογενής παραγωγή (αλιείς), όσο και η αλιευτική βιομηχανία (υδατοκαλλιέργειες, μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων), ενώ νέα διάσταση δίνουν οι εναλλακτικές συμπληρωματικές δραστηριότητες που εισάγει η νέα ΚΑλΠ –Κοινή Αλιευτική Πολιτική- (αλιευτικός τουρισμός, τοπική ανάπτυξη παράκτιων περιοχών). Η ανάπτυξη αμφοτέρων των παραμέτρων αυτών επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη επιτυχία εφόσον είναι ενταγμένες σ’ ένα αναπτυξιακό - επιχειρησιακό Υπουργείο, που έχει ως στόχο, κυρίως, την οικονομική ανάπτυξη της αλιείας και όχι μόνο τη διαχείριση των αλιέων.  
(β) Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική που αρχίζει να εφαρμόζεται σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο δεν αφορά μόνο την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, που αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στους αλιευτικούς πόρους και τη διαχείρισή τους, αλλά εντάσσει και άλλες δραστηριότητες οι οποίες είναι απαραίτητες  να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές θάλασσες, από την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, τη ναυτιλία, την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας μέχρι τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, από τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων μέχρι την εποπτεία τους, από τη ρύπανση μέχρι την περιβαλλοντική προστασία, κλπ. Αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής για την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής είναι η Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαβούλευση τα σχέδια Κανονισμών για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική [com(2011) 425/13.07.2011] και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλασσών και Αλιείας [com (2011) 804/02.12.2011] και αναμένεται η ψήφισή τους εντός του 2012 για να εφαρμοστούν από 01.01.2013, όπου σαφώς προκύπτει πως η αλιεία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Θαλάσσιας Πολιτικής και το ταμείο δεν είναι πλέον Ταμείο Αλιείας αλλά Θαλασσών και Αλιείας.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να δομηθεί και η εθνική αλιευτική πολιτική, εντασσόμενη μέσα σε μία Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Εθνική Πολιτική και εποπτευόμενη από ένα σύγχρονο Υπουργείο Ναυτιλίας, που θα έχει τους ανάλογους προσανατολισμούς και την καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της Θαλάσσιας Πολιτικής.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ