21.2.2012 13:33

Πρώτη απόφαση ρύθμισης οφειλών για Χιώτη υπερχρεωμένο δανειολήπτη

• ΔΟΣΕΙΣ 20 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 63 ΧΡΟΝΙΑ (!) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

Νέα χρονιά χωρίς την αγχόνη των δανειακών υποχρεώσεων απολαμβάνει χιώτης δανειολήπτης, αφού στις 30 Δεκεμβρίου 2011 έγινε αποδεκτή από το Ειρηνοδικείο της Χίου πρόταση του για ρύθμιση των οφειλών σε 7 συνολικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε χρονικό ορίζοντα μέχρι και 757 μηνών!
Ο οφειλέτης παρουσίασε στο δικαστήριο πλήρως στοιχειοθετημένο φάκελο της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, που συνολικά έφταναν τις 42.809,59 ευρώ. Πρόκειται για άνεργο, κάτοικο των Εργατικών Κατοικιών, με σύζυγο που δεν εργάζεται και μέλος της μακράς λίστας των συμπολιτών μας που βρίσκουν καταφύγιο στα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Χίου.
Για να βγει όμως αυτή η απόφαση απαιτήθηκε η συνδρομή (;) της Eurobank, η οποία για δικούς της λόγους δεν παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Στην συγκεκριμένη Τράπεζα ο οφειλέτης χρωστούσε σε δυο καταναλωτικά δάνεια κι άλλες δυο πιστωτικές κάρτες ποσό 27.037,34 ευρώ, που υπερβαίνει το ήμισυ του συνολικού των απαιτήσεων. Σ’ αυτή την περίπτωση το δικαστήριο έκρινε ότι επήλθε μεταξύ των διαδίκων συμβιβασμός, αφού ο νόμος ρύθμισης των οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά ορίζει ότι, αν συμφωνήσουν με την πρόταση ρύθμισης του οφειλέτη τα πιστωτικά ιδρύματα οι απαιτήσεις των οποίων υπερβαίνουν το 50% της συνολικής οφειλής, τότε διευθετείται το σύνολο των οφειλών με βάση την πρόταση του οφειλέτη.
Έτσι ο συγκεκριμένος οφειλέτης θα καταβάλει μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου:
• 20 ευρώ μηνιαίως σε 357 δόσεις για οφειλή 7.123,14 ευρώ σε καταναλωτικό δάνειο στην Εθνική
• 20 ευρώ μηνιαίως σε 263 δόσεις για οφειλή 5.242,47 ευρώ σε πιστωτική κάρτα στη Γενική Τράπεζα
• 20 ευρώ μηνιαίως σε 757 δόσεις για οφειλή 15.125,12 ευρώ σε καταναλωτικό δάνειο της Eurobank
• 20 ευρώ μηνιαίως σε 590 δόσεις για οφειλή 1.788,82 ευρώ σε πιστωτική κάρτα της Eurobank
• 1,46  ευρώ άπαξ  για οφειλή 1,46 ευρώ σε πιστωτική κάρτα της Eurobank
• 121.94 ευρώ άπαξ για αντίστοιχη οφειλή σε καταναλωτικό δάνειο της Eurobank και τέλος
• 20 ευρώ μηνιαίως σε 171 δόσεις για οφειλή 3.40,64 ευρώ σε προσωπικό δάνειο της Τράπεζας Κύπρου

Άνοιξε ο δρόμος
«Ενδεχόμενα, αν είχε παρασταθεί η Eurobank να μην είχε υιοθετηθεί αυτούσια η πρόταση του πελάτη μου», εξηγεί στον «π» η δικηγόρος Σταμ. Λεοντάρα. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όμως γιατί είναι η εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης και στην ουσία ανοίγει ο δρόμος να εξεταστούν τα αιτήματα των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα», καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι το κεφάλαιο που θα καλυφθεί σε δόσεις έως και 63 ετών δεν θα επιβαρυνθεί στο εξής με τόκους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ