23.2.2016 11:00

"Προσβάλει τη νοημοσύνη μας η ΝΟΔΕ Χίου"

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Το ποτήρι μισογεμάτο στα ζητήματα που αφορούν στο σύστημα Δημόσιας Υγείας επιμένουν να βλέπουν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Σε απάντηση προηγούμενου σημειώματος της ΝΟΔΕ Χίου,  με το οποίο ασκούνταν κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του απαριθμεί ένα προς ένα τα μέτρα που έχει πάρει.

"Όλοι οι Χιώτες/ισσες έχουμε βιώσει την απορρύθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας κατά την διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Διάλυση του ΙΚΑ, του Οίκου Ναυτου, του ΕΟΠΠΥ, εισιτήριο 5€ στα νοσοκομεία, ουρές ως και 8 μήνες στο νοσοκομείο Χίου για μια εξέταση, χωρίς γιατρούς τα αγροτικά ιατρεία κλπ.

Η  ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ θεωρεί αδιανόητη την κριτική που ασκείται από τη ΝΔ στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ προσπαθεί μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, με τις εξελίξεις στο προσφυγικό, να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους, να ισορροπήσει το σύστημα υγείας, ώστε να επανέλθει μια στοιχειώδης κανονικότητα στη λειτουργία του.

Με το παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία ενισχύει το σύστημα σε χρήμα και προσωπικό. Καλύπτει πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις τους  συμπολίτες μας, που λόγω της κρίσης έμειναν ανασφάλιστοι. Ενισχύει δημόσιες δομές του ΕΣΥ, όπως επαναλειτουργία ΙΚΑ, αναδιοργάνωση ΕΟΠΠΥ, κίνητρα σε γιατρούς για να καλύψουν άγονες και νησιωτικές περιοχές, ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μια σειρά μέτρα. Αλλά κυρίως γίνονται, μετά  από 6 χρόνια, μαζικές προσλήψεις στην υγεία και αυξάνονται κατά ένα δις οι δαπάνες για την υγεία", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και αντεπιτίθεται στη ΝΔ σημειώνοντας: .

"Πώς τολμά  λοιπόν η ΝΔ να κάνει κριτική, όταν είχε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ κατά 40% και είχε διαλύσει το σύστημα υγείας;

Γιατί δεν ψήφισε στη Βουλή το παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία; Μήπως επειδή ήταν νομοσχέδιο υπέρ των αδυνάτων και όχι υπέρ των μεγαλογιατρών;

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ χαιρετίζει τα μικρά θετικά βήματα που γίνονται και στην υγεία και έχουν ήδη φανεί στην περίθαλψη στο νησί μας. Στο Νοσοκομείο μας - όπως και σε όλη την Ελλάδα- είχαν παγώσει οι προσλήψεις τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα λόγω συνταξιοδοτήσεων να δουλεύει το νοσοκομείο κάτω από τα όρια ασφαλείας. Αυτήν τη στιγμή τρέχουν δύο προκηρύξεις 7 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Έχουν  ήδη ξεκινήσει οι προσλήψεις από το Κεελπνο με διάφορες ειδικότητες  από 8μηνες έως 24μηνες συμβάσεις.

Ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο, ενώ τα τελευταία χρόνια ερχόταν κάθε χρόνο μειωμένος, φέτος ήρθε αυξημένος κατά 300.000 ευρώ.

Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους από προχθές είναι νόμος του κράτους.

Το μικροβιολογικό στο ΠΕΔΥ  λειτουργεί ξανά.

Το ΕΚΑΒ στελεχώθηκε με 8 άτομα με ( αποτέλεσμα να έχουμε διπλές βάρδιες όλο το 24ωρο) και περιμένουμε και 2 ασθενοφόρα.

Ο Ψυχιατρικός τομέας απαξιώθηκε πλήρως τα προηγούμενα χρόνια κλείνοντας μέχρι και δομές. Στην Χίο γίνονται ήδη οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η κατασκευή της Ψυχιατρικής κλινικής.

Δεν εφησυχάζουμε όμως, παλεύουμε για να οργανωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να αλλάξει ο τρόπος προμηθειών, να διοικηθεί  το σύστημα, να οργανωθούν  προγράμματα πρόληψης.

Θεωρούμε δε, ότι με τη στάση της η ΝΔ, προσβάλει την νοημοσύνη των πολιτών και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας.

Εμείς προχωρούμε μπροστά μαζί με τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, μαζί με τον λαό, μαζί με τους ωφελούμενους συμπολίτες μας".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ