26.4.2013 11:57

“Προκλητική η συμπεριφορά σας στους νησιώτες”

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Πληροφορούμενος τη φημολογία πως το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση της οργανικότητας των σχολικών μονάδων και εισακούοντας τον προβληματισμό του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και των τοπικών μας κοινωνιών που διαβλέπουν στο όνομα του «Δημοσιονομικού ορθολογισμού», να πλήττονται οι δομές της Παιδείας, ακόμη και σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Νάσος Γιακαλής, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας  Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζητώντας την άμεση επανεξέταση του ζητήματος.

Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του που κοινοποιεί και στους Βουλευτές του Βορείου Αιγαίου, τονίζει:

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι το εγχείρημα αυτό -αν και εφόσον προωθηθεί- εκτός του ότι εγκυμονεί ευνόητους κινδύνους για την περεταίρω υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, ειδικά για την περίπτωση των σχολικών μονάδων της νησιωτικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκαλεί και άμεσα πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ήδη δύσκολη πρόσβαση σε πολλά σχολεία της υπαίθρου.

Κύριε Υπουργέ θα πρέπει να γίνει αντιληπτό επιτέλους στην Αθήνα, στο κέντρο λήψεως τέτοιων αποφάσεων, πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι μία νησιωτική Περιφέρεια με ιδιαιτερότητες, συγκεκριμένες ανάγκες και ξεχωριστά προβλήματα από τις υπόλοιπες. Και παρ΄ όλα αυτά συνεχίζει να αντιμετωπίζει την προκλητική περιφρόνηση της κατοχυρωμένης συνταγματικά κατά τα άλλα «νησιωτικότητας».
Εν προκειμένω καλείται να αντιμετωπίσει και όλες τις απειλές για την υποβάθμιση της ποιότητας και της πρόσβασης στο αγαθό της Παιδείας, καθώς και την παγιωμένη δυστυχώς δυσκολία από την καθυστέρηση απόδοσης από το αρμόδια Υπουργεία των χρημάτων για τις μεταφορές των μαθητών. Το αποκορύφωμα είναι η παρούσα κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κίνδυνο να μειωθούν οι οργανικές θέσεις, να γιγαντωθούν τα υπάρχοντα τμήματα και να μειωθούν ή και να καταργηθούν τα ολοήμερα σχολεία.

Είναι όμως όλες αυτές οι πολιτικές στην κατεύθυνση επανατοποθέτησης της χώρας και ειδικά της περιφέρειας σε τροχιά ανάπτυξης; Είναι αυτές πολιτικές που θα δώσουν στην βαλλόμενη από παντού νεολαία μας στις μέρες μας, τα εφόδια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής μας; Είναι αυτές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην αποκέντρωση και στη δημιουργία κινήτρων για να μείνουν οι νέοι στα νησιά μας;

Δυστυχώς κύριε Υπουργέ δεν είμαστε σε θέση πλέον να διεκδικούμε για το αυτονόητο. Αιτούμαστε την άμεση επανεξέταση του ζητήματος από το Υπουργείο Παιδείας», καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ