10.6.2013 13:53

Πρόκληση η είσπραξη ξεχασμένων χρεών

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΣΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΩΝ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Τα ασυμμάζευτα των πρώην Δήμων καλείται να βάλει σε τάξη ο ενιαίος Δήμος Χίου αφού σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι συνολικές οφειλές των ιδιωτών ξεπερνούν τα 1,5 εκ. ευρώ με τα περισσότερα από αυτά να θεωρούνται από τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας αδύνατο να εισπραχθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, τα ποσά που οφείλονται προς τον Δήμο ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι τις 360.000 ευρώ με τις νόμιμες προσαυξήσεις ενώ στην πλειονότητά τους αφορούν μεταβιβαζόμενες οφειλές που δεν εισέπραξαν, άγνωστο για ποιο λόγο, οι πρώην δήμοι του νησιού.

Πρώτη διαλογή

Όπως ανέφερε στον «π» ο Π. Λαμπρινούδης, οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίες βρίσκονται στο στάδιο της διαλογής προκειμένου να κατηγοριοποιήσουν τις οφειλές σε εν δυνάμει εισπράξιμες και μη, αφού όσο αυξάνονται τα ποσά τόσο πιο δύσκολη θεωρείται η είσπραξή τους.

«Ήδη έχουμε κινηθεί δικαστικά προς τους ιδιώτες που οφείλουν από 3.000 ευρώ μέχρι και 20.000 ευρώ. Αυτές έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Σε αυτή τη φάση η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως, ώστε ο Δήμος να κινηθεί νομικά για όσους ιδιώτες χρωστάνε από 20.000 μέχρι και 50.000 ευρώ», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν ειδοποιηθεί για τα χρέη τους δεκάδες φορές τα τελευταία 5 χρόνια χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσουν στην τακτοποίησή τους.

Μάλιστα στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, έχουν υπογράψει διακανονισμό με την Οικονομική Υπηρεσία, τον οποίο ποτέ δεν τήρησαν ούτε στο ελάχιστο.

«Θα κατασχέσουμε περιουσίες»

Αποφασισμένος να εισπράξει τις οφειλές δηλώνει ο Π. Λαμπρινούδης λέγοντας ότι πρόκειται για χρήματα που έπρεπε με κάθε τρόπο να έχουν εισπράξει οι πρώην Δήμοι. Εντοπίζοντας το πρόβλημα κυρίως στους περιφερειακούς Δήμους ανέφερε το παράδειγμα του πρώην Δήμου Μαστιχοχωρίων όπου ιδιώτης χρωστάει 365.000 ευρώ τα οποία ποτέ δεν απέδωσε.

«Μιλάμε για 1,5 εκ. ευρώ τα οποία θα μας είχαν λύσει τα χέρια σε πολλά ζητήματα. Πολύ δε περισσότερο στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος και έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Στο θέμα της είσπραξης είμαστε ανυποχώρητοι. Θα ζητήσουμε από το δικαστήριο να κατασχεθούν ακόμα και περιουσίες εάν δεν τακτοποιηθούν τα χρέη. Αυτά τα χρήματα είναι των δημοτών και όχι των αιρετών», είπε ο Π. Λαμπρινούδης.

Θα το τολμήσει;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Τετάρτης αφού για τον ίδιο τον Δήμαρχο θα αποτελέσει πρόκληση να έρθει απέναντι σε στελέχη της παράταξής του που πριν μερικά χρόνια βρίσκονταν σε δημαρχιακούς θόκους στους κατά τόπους Δήμους και αυτό γιατί εάν ασκηθεί ο προβλεπόμενος από το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγχος στα έσοδα,  θα ζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες, τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους αιρετούς, που δεν εισέπραξαν ποτέ τα συγκεκριμένα χρήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ