25.10.2012 10:49

Προχωρά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον;»

Ερώτηση προς τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Κ. Τριαντάφυλλος, αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».
Ο κ. Τριαντάφυλλος επισημαίνει την αναγκαιότητα ελέγχου της πορείας του προγράμματος αλλά και των απορρίψεων προτάσεων που έχουν γίνει από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Αναλυτικά στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι:

«Βασικοί λόγοι για τους οποίους τα κτήρια στη χώρα μας θεωρούνται ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους, η άγνοια για τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για την εξοικονόμηση ενέργειας και η, μέχρι πρότινος, έλλειψη σχετικής νομοθεσίας. Το αποτέλεσμα είναι, τα κτήρια στην Ελλάδα να ευθύνονται, περίπου, για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, με το ποσοστό να σημειώνει αυξητικές τάσεις.
Πριν λίγα χρόνια, δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δοθούν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση, την καλύτερη αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας, τη συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
Το Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, σε συνδυασμό με επιδότηση επιτοκίου, επιχορήγηση κεφαλαίου και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων σε ιδιοκτήτες κατοικιών, με πόρους από το ταμείο Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το «Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης» των νοικοκυριών (απόφαση 31654/ΕΥΘΥ1415/20.07.2010, ΦΕΚ Β’ 1262).
Οι ωφελούμενοι χωρίζονται σε τρις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται εκείνοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 €. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους ωφελούμενους των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 12.000 € και δεν ξεπερνά τις 40.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 20.000 € και δεν ξεπερνά τις 60.000 €. Η Τρίτη κατηγορία συμπεριλαμβάνει τους ωφελούμενους των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 40.000 € και δεν ξεπερνά τις 60.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 60.000 € και δεν ξεπερνά τις 80.000 €.
Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υποδέχονται και αξιολογούν τις αιτήσεις και χορηγούν δάνεια. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών οργανισμών απορρέουν και από τη συμφωνία Συγχρηματοδότησης και Συνεπένδυσης που υπογράφεται με το ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.), πρώην Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε.»

Ο κ. Τριαντάφυλλος Ερωτά τον υπουργό:
1. Υπάρχουν στοιχεία για την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του Προγράμματος;
2. Έχουν αναφερθεί περιστατικά ενδιαφερόμενων, στους οποίους συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέρριψαν τις αιτήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις τους πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Προγράμματος; Έχετε λάβει γνώση τέτοιου είδους αναφορών ή καταγγελιών; Εάν, ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το Πρόγραμμα μπορεί να είναι επιλέξιμο και να εφαρμόζεται από όλες τις κατηγορίες των ωφελούμενων;

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ