7.11.2013 15:05

Προεόρτια μεταβίβασης φορολογικής πολιτικής στους δήμους

• ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο περίφημος Φόρος Ακινήτων να εισπράττεται από τους δήμους, με ανταποδοτικότητα, άφησε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega. Στην ουσία ο κ. Σαμαράς, με τη δήλωση του, ανοίγει για πρώτη φορά ένα θέμα ταμπού για την κεντρική διοίκηση, τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων άσκησης φορολογικής πολιτικής απευθείας από την Αυτοδιοίκηση, με ταυτόχρονη περικοπή των χρηματοδοτήσεων προς αυτή για τη συντήρηση των δομών της.

 «Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες. Είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πάντως ότι το σενάριο αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμα με την Τρόικα.

Αιφνιδιάστηκαν

Μολονότι η μεταβίβαση φορολογικών αρμοδιοτήτων από την κεντρική οικονομική εξουσία στους ΟΤΑ είναι διεκδίκηση σοβαρών και αξιόπιστων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, η ξαφνική δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης, από τα πλέον επίσημα χείλη, αιφνιδίασε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση. Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της Κυβέρνησης, ούτε του Κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Η Αυτοδιοίκηση έχει και θεσμοθετημένα όργανα και εκπροσώπους για κάθε ολοκληρωμένη πρόταση και για κάθε καλοπροαίρετο διάλογο», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης. .

ΣΤΗ ΧΙΟ

Δεν θέλουν ούτε να το σκέπτονται

Κρύος ιδρώτας λούζει τους δημοτικούς συμβούλους απ’ το ενδεχόμενο οι δημοτικοί άρχοντες να καλούνται στο εξής να καθορίζουν μέρος της φορολογικής πολιτικής. Σαφώς ευκολότερος ο ρόλος της διανομής δεδομένων κονδυλίων. Ήδη τρεις από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας εξορκίζουν μια τέτοια πιθανότητα, εν γνώσει τους ότι οι δημότες έχουν ήδη καταπονηθεί από τη λαίλαπα των φόρων.                                                                                                                                          

Μ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ: «Φτάνει πια»

Επιφυλακτικός δηλώνει ο Μ. Γιαννάρας, που υποστηρίζει ότι ο κόσμος δεν αντέχει και ο Δήμος δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρεωθεί μια ακόμη φοροεισπρακτική πράξη. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός για μια τέτοια παραχώρηση, γιατί οι δημότες είναι επιβαρυμένοι οικονομικά και περιμένουν από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης μια σειρά από δράσεις κοινωνικής προστασίας. Ο Δήμος θα πρέπει να έχει χρήματα για να υποστηρίζει δράσεις πρόνοιας και στήριξης του πολίτη, δεν πρέπει να του ανατεθεί άλλη μια φοροεισπρακτική δράση που θα φορτώσει ακόμη περισσότερο τους δημότες. Άλλωστε με την υπαλληλική αποψίλωση δεν διαθέτει και τον μηχανισμό είσπραξης», ανέφερε.

Π. ΡΙΣΚΑΚΗΣ: «Θα δυσφορήσει ο κόσμος!»

Ο Π. Ρισκάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιβαρύνει το Δήμο και τους δημότες με ακόμη περισσότερα προβλήματα. «Να φορολογήσουν τους μεγάλους  εισοδηματίες και να αφήσουν ήσυχους τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Οι δήμοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να εμπλακούν σε τέτοια θέματα, θα αποκτήσουν περισσότερα προβλήματα και θα επιβαρυνθούν με ένα μέτρο που θα προκαλέσει δυσφορία στον κόσμο».

Π. ΦΛΑΜΟΣ: «Να πληρώνουν τους δημοτικούς υπαλλήλους!» 

Ο Πέτρος Φλάμος καταθέτει μια αντιπρόταση, που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την έναρξη ενός παραγωγικού  διαλόγου, αν και φοβάται ότι με αυτή την απόφαση ο Δήμος θα μετατραπεί σε πελάτη του Δημόσιου Ταμείου. «Η είσπραξη θα είναι δυσκολότερη, αλλά σε ένα Δήμο που δεν φτάνει η είσπραξη της ΣΑΤΑ, διερωτώμαι πως θα καλυφθεί το έλλειμμα όταν οι δημότες δεν πληρώνουν. Ο Δήμος από την άλλη θα γίνει πελάτης του Δημόσιου Ταμείου. Επειδή ο κόσμος δεν θα μπορεί να τα πληρώνει, εμείς θα είμαστε αναγκασμένοι να τα βεβαιώνουμε. Αν η κυβέρνηση επιμείνει να τον μεταφέρει στους δήμους, τουλάχιστον οι δημοτικοί υπάλληλοι να πληρώνονται απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως συμβαίνει στους άλλους δημόσιους οργανισμούς, για να αποφύγει ο Δήμος τις πιθανές εμπλοκές από τις πιθανές χαμηλές εισπράξεις όταν δεν μπορεί να εισπραχθεί ο φόρος ακινήτων. Δεν πρέπει να μένουν απλήρωτες τόσες οικογένειες. Ο μηχανισμός μπορεί να δημιουργηθεί στη συνέχεια από τη μηχανοργάνωση και τα λογισμικά προγράμματα, αλλά πρέπει ο Δήμος να κατοχυρωθεί ότι θα βγάζει τα χρήματα της κουτσουρεμένης ΣΑΤΑ, ή να του συμπληρώνονται τα κενά. Βάζω σε πρώτη μοίρα τον παράγοντα άνθρωπος και σε δεύτερη όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και τα έργα που μπορεί να μένουν απλήρωτα και να καθυστερούν, αν δεν εισπράττονται τα αναγκαία κονδύλια από το φόρο». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ