21.11.2012 10:44

«Πράσινο» για υλοτόμηση των καμένων δημοτικών εκτάσεων σε Βέσσα – Αρμόλια – Συκούση

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Την  υλοτόμηση των καμένων δημοτικών εκτάσεων στα πρανή του οδικού δικτύου στις περιοχές Βέσσας -  Αρμολίων - Αγ. Γεωργίου Συκούση από τους περίπου 300 ιδιώτες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις με την άδεια και επίβλεψη του Δασαρχείου, χωρίς οργάνωση και σχεδιασμό που θα προστατεύει το περιβάλλον από παράνομες ενέργειες, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.  Tη δυνατότητα του Δασαρχείου να ελέγξει την εφαρμογή των όρων, λόγω της έλλειψης υπαλλήλων, αμφισβήτησαν ακόμη και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι.                                                                                                                                    Για την προστασία από παράνομες ενέργειες και τη διασφάλιση της  κάλυψης οικογενειακών αναγκών όσων έχουν υποβάλλει αίτηση, θα ορισθεί μια ποσότητα  ξυλείας που θα διατεθεί δωρεάν σε κάθε  οικογένεια, ενώ για μεγαλύτερες ποσότητες θα ορισθεί χρηματικό ποσό που  θα πληρώνουν στο Δήμο ανά τόνο.                                      
«Ο συνολικός όγκος των καμένων δέντρων θα μπορεί να δημοπρατηθεί και η υλοτόμηση του να ανατεθεί σε  ενδιαφερόμενους ιδιώτες  με επιστασία της Διεύθυνσης Δασών Χίου.  Επίσης, τμήμα του συνολικού όγκου θα  μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των δημοτών ανά οικογένεια έως   ένα τόνο περίπου», σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δασολόγος Μ. Φραγκάκης και η δασοπόνος Α. Λιόβαρου.
Η πρόταση                                                                                                                                                                
Ο Δήμος Χίου θα πρέπει να περιμένει στη συνέχεια έως το τέλος της Άνοιξης του 2013 για να διαπιστωθούν με ασφάλεια οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μετά τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Τα μέτρα διαχείρισης των υπόλοιπων δασών στις περιοχές του  Πιτυούς, της  Σιδηρούντας, του  Αναβάτου, του Λιθίου και της  Ελάτας  θα πρέπει να ορισθούν πάντα με τις υποδείξεις των μελετών, με στόχο τη σωστή  απομάκρυνση των καμένων πεύκων και την αποκατάσταση του χώρου με αναγέννηση του δάσους, χωρίς να υλοτομηθούν τα ζωντανά δέντρα και αυτά που έχουν αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης.                           
Αντίθετα, λόγω της μικρής έκτασης τους, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, δεν απαιτείται καμία επέμβαση στις περιοχές των Ολύμπων, του Πυργίου, της Καλαμωτής και του Δαφνώνα.                                                                                     Πίνακας προστασίας και υλοτόμησης  έχει συνταχθεί προς το παρόν μόνο  για το δημοτικό δάσος των Αυγωνύμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει ακολούθως  να φροντίσει για την ανάθεση της σύνταξης των υπολοίπων μελετών υλοτομίας σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.    
Μόνο ένα                                                                                                                                 
Ο Στ. Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι κακώς η δημοτική αρχή δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τα αποτελέσματα και τις προτάσεις των ειδικών από το συνέδριο που οργάνωσε το Ίδρυμα Τσάκου και πρότεινε το έργο της υλοτόμησης να ανατεθεί σε ένα και μόνο ιδιωτικό συνεργείο, για να προστατευθούν, όσο είναι δυνατόν, από παρανομίες οι καμένες εκτάσεις.                                                    

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ