23.6.2014 11:33

«Που σταματάει η υποβάθμιση του Οίκου Ναύτου»;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Για τις ανακατατάξεις στο χώρο της υγείας που πρέπει να έχουν ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε ό,τι αφορά στην παροχή των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους με σαφής παράλληλα αναφορές στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Οίκος Ναύτου Χίου, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ο Κ. Τριαντάφυλλος.

«Για τη Χίο, ένα νησί που χαρακτηρίζεται από τη στενή σχέση του με τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, ο Οίκος Ναύτου είναι ένας φορέας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για περισσότερους από 14.000 ασφαλισμένους (ναυτικούς και τις οικογένειές τους), με τον αριθμό ολοένα να αυξάνει.

Σήμερα, στο πρώην ΠΟΝ του Οίκου Ναύτου στη Χίο (το κτίριο είναι δωρεά προς τους Χιώτες ναυτικούς) έχουν μείνει 3 υπάλληλοι (δύο διοικητικοί και ένας κλητήρας) και κανένας ιατρός, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό ξεπερνούσε τα δέκα άτομα, παρά τις  όποιες ελλείψεις σημειώνονταν, κατά καιρούς.

Εξαιτίας του, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων ναυτικών στη Χίο, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα, ως προς αυτήν την ιδιαιτερότητα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να αξιοποιείται και η ακίνητη περιουσία του κτιρίου του Οίκου Ναύτου στη Χίο, που έχει παραχωρηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Η συνεισφορά του έλληνα ναυτικού στη χώρα και την οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη και μεγάλη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει τις δομές εκείνες, αλλά και το στελεχιακό δυναμικό που θα παρέχουν στους εν ενεργεία, τους συνταξιούχους ναυτικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Υπάρχει σχεδιασμός να γίνει ο Οίκος Ναύτου Χίου παράρτημα του ΕΟΠΥΥ και να στελεχωθεί με έναν μικρό αριθμό γιατρών, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση;

 

  1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ναυτικών, να πραγματοποιούνται εκεί, οι διοικητικές εργασίες που αφορούν τις παροχές, τα νοσήλια και παρεμφερείς συναλλαγές;», αναφέρεται σχετικά.   

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ