25.2.2014 13:25

«Που πήγαν τα χρήματα του Δήμου Χίου για τη Δασοπροστασία;»

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Για ευθύνες του Δήμου Χίου που «ασκεί μηδαμινή διαχείριση στα δάση που αποτελούν χώρο ευθύνης του, παρότι λαμβάνει διαρκή χρηματοδότηση για τη δασοπροστασία από το 1997», κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι που μέσα από ανακοίνωσή τους ζητούν δημόσιο απολογισμό για το σύνολο των χρημάτων που έχει λάβει ο Δήμος καθώς και πώς έχουν χρησιμοποιηθεί.

 

Μάλιστα η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Χίου, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο του Οικολογικού Ανέμου Μιχάλης Μπάκα και τον Ηλία Γιαννίρη, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στον Δασάρχη Χίου Κώστα Μπέλλα, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η παράταξη του Οικολογικού Ανέμου η εικόνα που διαμορφώνεται  είναι η εξής:

  • Οι τραγικές συνέπειες της φωτιάς αφορούν την καταστροφή 137.000 στρεμμάτων καμένων εδαφών που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής επιφάνειας του νησιού αλλά στο 60% της δασικής του έκτασης.
  • Όπου δεν υπάρχει παράνομη βόσκηση η πορεία της φυσικής αναγέννησης κινείται ικανοποιητικά.
  • Υπάρχουν αρκετές περιοχές χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης λόγω εδαφολογικών συνθηκών (πχ βραχώδη εδάφη) που μοιραία οδηγούν σε ερημοποίηση.
  • Πολύ μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, συστηματικά όμως, προβαίνει σε παράνομη βόσκηση στα καμένα και συνεχίζει παρά τις μηνύσεις και τις καταγγελίες.
  • Αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στην περιοχή της Νέας Μονής, που ανήκει   στο χώρο ευθύνης του δασαρχείου, και καθόλου στις καμένες εκτάσεις που ανήκουν στο χώρο ευθύνης του Δήμου.
  • Δεν έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός διαχειριστικού σχεδίου που να ορίζει τις χρήσεις γης, τα απαραίτητα έργα αναδασώσεων, την φέρουσα ικανότητα κτηνοτροφικής χρήσης στο νησί κ.α.
  • Η υπηρεσία του Δασαρχείου είναι υποστελεχωμένη (1 δασολόγος, 1 δασοπόνος).
Μ. Μπάκας
«Δεν έχει λήξει το ζήτημα της αποκατάστασης των καμένων»

«Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική ζωή της Χίου είναι τεράστιες  και απαιτείται ενεργοποίηση όλων μας. Στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ζητήσαμε από την περιφερειακή αρχή να προγραμματιστεί το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές ώστε να μην γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, συνέδριο για την αξιολόγηση των ενεργειών μετά τη φωτιά της Χίου. Να δούμε τα κενά , τα λάθη  και να προγραμματίσουμε τις μελλοντικές  ενέργειες. Ελπίζουμε ότι η πρόταση μας να γίνει δεκτή και ως Οικολογικός Άνεμος θα είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε δημιουργικά».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ