19.6.2014 13:44

Πού είναι η "νησιωτικότητα" στην εκπαίδευση;

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στο θέμα του υποβιβασμού 19 σχολείων σε Χίο, Λέσβο και Σάμο εστίασε κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Β. Τεντόμας, λέγοντας:

«Κατά τη γνώμη μας, αν δεν υπάρξει ισχυρή κοινωνική αντίδραση, το θέμα της συγχώνευσης ή του υποβιβασμού σχολείων δεν θα έχει τελειωμό.

Τη μια χρονιά κλείνουν σχολεία σε μικρά χωριά στο όνομα της δημιουργίας δυναμικών σχολικών μονάδων στα κεφαλοχώρια και την επόμενη χρονιά υποβαθμίζουν τα σχολεία των κεφαλοχωριών. Τελικός στόχος θα είναι η δημιουργία «σχολείων – μαμούθ» που το μόνο «προσόν”’ τους θα είναι η εξοικονόμηση δαπανών για την εκπαίδευση.

Δηλ. σχολεία με στιβαγμένους μαθητές, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς καμιά φροντίδα για τα παιδιά ιδιαίτερων κατηγοριών (αλλοδαποί, παιδιά με ειδικά χαρακτηριστικά ή ιδιαίτερες αδυναμίες).

Σχολεία που αντί να παράγουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες μαθητών θα προκαλούν αύξηση μαθητικής παραβατικότητας και βίας.

Πού είναι εδώ η «νησιωτικότητα», πού είναι  το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση;

Και τι θα κάνουν οι γονείς των παιδιών που χάνουν τη δυνατότητα ολοήμερου σχολείου, όταν με αυτό το δεδομένο έχουν οργανώσει την επαγγελματική τους ενασχόληση και τον εν γένει οικογενειακό τους προγραμματισμό;

Και επειδή πρέπει να παίρνουμε όλοι μας και τις πολιτικές ευθύνες που μας αναλογούν, όσους πιστεύουν στα λόγια της συγκυβέρνησης ότι τα μνημόνια τελειώνουν θέλω να τους ρωτήσω, εντάξει, να πιστέψουμε τους κυβερνώντες ότι τελειώνουν τα μνημόνια και δηλαδή όταν τελειώσουν τα μνημόνια θα ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία που καταργήθηκαν ή θα αναβαθμιστούν τα σχολεία που υποβαθμίστηκαν; Όχι βέβαια!.

Κατά την άποψή μας το περιφερειακό συμβούλιο σήμερα θα πρέπει όχι μόνο να εκδώσει ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους γονείς, μαθητές και δασκάλους, αλλά και να αποφασίσει να συμμετάσχει σε κάθε ενέργεια, παράσταση ή κινητοποίηση που αυτοί αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ