3.1.2013 17:24

«Πόσο πιο άθλια μπορεί να γίνει η κατάσταση στις φυλακές;»

 
«Αν κοιτάξουμε την ουσία πίσω από την «αντιπαράθεση» των σωφρονιστικών και αστυνομικών υπαλλήλων, θα καταλάβουμε ότι έχει καταρρεύσει κάθε προσδοκία σωφρονισμού στις φυλακές και όσοι βρίσκονται έγκλειστοι αντιμετωπίζουν ένα διαρκές βασανιστήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Χίου, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων.
 
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Χίου συναντήθηκαν διαδοχικά τις προηγούμενες ημέρες με όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα (Αστυνομικό Διευθυντή, Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους, Νοσοκομείο) σε μια προσπάθεια το θέμα να λάβει και κοινοβουλευτικές διαστάσεις, με Ερώτηση που ετοιμάζουν να καταθέσουν στη Βουλή οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Παράλληλα όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και για την ενεργοποίηση του ζητήματος της ανέγερσης νέων Δικαστικών Φυλακών στη Χίο που όπως επισημαίνεται από τα στελέχη του «έχει βαλτώσει».
 
Οι 40 που έγιναν 160!
 
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος οι Δικαστικές Φυλακές Χίου που ανεγέρθηκαν το 1957 είχαν δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. 
 
«Προστέθηκαν διπλά κρεβάτια στα οποία και στοιβάχτηκαν οι κρατούμενοι. Παρόλα αυτά, είναι γενικά παραδεκτό ότι σήμερα όχι μόνο δεν πληρούν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σωφρονιστικό κατάστημα αλλά δεν παρέχουν συνθήκες ούτε καν ανθρώπινες. Δεν υπάρχει ιατρείο, χώροι κοινής χρήσης όπως π.χ. βιβλιοθήκη, ούτε τραπεζαρία.
 
Σημειώνουμε δε ότι τα άτομα που κρατούνται είναι πολλαπλάσια από τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει η φυλακή. Ο χώρος στους θαλάμους δεν επαρκεί ούτε για τον ύπνο των κρατουμένων, οι οποίοι κοιμούνται με στρώματα στο πάτωμα ενώ κατά διαστήματα κοιμούνται ακόμη και στους διαδρόμους.
 
Επίσης, στη Δικαστική Φυλακή Χίου υπάρχει παντελής έλλειψη από επιστημονικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται καμία ουσιαστική παρέμβαση ως προς την ενδυνάμωση των κρατουμένων και την ενίσχυσή τους προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Παράλληλα, το εγκεκριμένο ποσό για την σίτιση των κρατουμένων υπολογίζεται σε 3 ευρώ ημερησίως για τα 140 άτομα ενώ το ίδιο αυτό ποσό αναδιανέμεται παρά την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων και τείνει να φθάσει σε λιγότερο από 2,5 ευρώ ημερησίως ανά άτομο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην ανάγκη ενός ευρύτερου ανασχεδιασμού για την εξάλειψη των άθλιων συνθηκών κράτησης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ