6.7.2015 11:58

Πόσο είναι εφικτό το επιθυμητό;

ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ

Η λαϊκή απαίτηση για ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητες, όπως εκκωφαντικά εκφράστηκε με το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, γίνεται ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του απόλυτα κυρίαρχου στο εσωτερικό πολιτικά πρωθυπουργού αλλά και η αγχόνη του για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το μεγαλοπρεπές «όχι» καλλιέργησε στην ελληνική κοινωνία την προσδοκία μιας καλύτερης συμφωνίας που εκ μέρους της κυβέρνησης στοχοθετείται σε ένα συνολικό πακέτο αναδιάρθρωσης χρέους και αναπτυξιακού προγράμματος στήριξης της χώρας, για τις κοινωνικές ομάδες ωστόσο δύσκολα θα συμπεριλάβει επιπλέον οικονομικά μέτρα, την ώρα που όλοι οι δείκτες της οικονομίας έχουν δραματικά επιδεινωθεί και η πραγματική οικονομία βρίσκεται διασωληνωμένη, ελάχιστα πριν παραδώσει το πνεύμα της.

Από χθες το βράδυ ξεκίνησαν διεργασίες προετοιμασίας έκτακτης συνόδου κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, πιθανότατα αύριο κιόλας, με τον τόνο σε αυτό να δίνει η συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, όπου τα πάντα δείχνουν ανοιχτά, ακόμα και η εξέταση σεναρίου για παράλληλο νόμισμα.

Πιέζει η επιστροφή στην κανονικότητα

Το χθεσινό αποτέλεσμα ενισχύει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, πιστοποιεί την απόλυτη κυριαρχία του στο ελληνικό σκηνικό και τον φέρνει αντίπαλο αποκλειστικά με την απαίτηση άμεσης επιστροφής στην κανονικότητα λειτουργίας της οικονομίας.

Οι κλειστές τράπεζες – άγνωστο για πόσο ακόμα- σφίγγουν τη θηλιά στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά εν μέσω θέρους και αποτελειώνουν τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, στην περίοδο του ετήσιου απόγειού της.

Η ισχυρή εντολή του «όχι» σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του λαού να υπομείνει ακόμα δύσκολες καταστάσεις, αρκεί να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα, κανένας όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο θα είναι το χρονικό σημείο το οποίο θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Το δυνατό «όχι» είχε ήδη από χθες τις παρενέργειές του στο πολιτικό σκηνικό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, παραιτήθηκε κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η αποχώρησή του ανοίγει τον δρόμο και σε άλλα πρόσωπα που επί δεκαετίες πρωταγωνίστησαν στο πολιτικό σανίδι.

Το κρίσιμο σημείο

Η επόμενη ημέρα έχει ακόμα αναπάντητο ένα ερώτημα. Καλό σενάριο η αποδοχή από τους θεσμούς της όποιας ελληνικής πρότασης, η οποία λογικά πρέπει άμεσα να κατατεθεί. Πόσες πιθανότητες επικράτησής του υπάρχουν όμως; Κακό σενάριο η επιμονή των θεσμών σε αποφάσεις επώδυνες. Ποια είναι τότε τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης με 61% «όχι» στις αποσκευές της. Το χαρτί της λαϊκής ετυμηγορίας ήδη τραβήχτηκε.

Κλασσικά

Το χθεσινό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει πλήρως και την πάγια συμπεριφορά του Χιώτη ψηφοφόρου. Ακολουθεί κατά πόδας την τακτική στηρίζω με την ψήφο μου τον νικητή της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, έστω κι αν δεν τον πιστεύω, έστω κι αν έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντά μου. Θέλω να είμαι με τον πολιτικά ισχυρό, ακόμα κι αν μεταβάλλω, ως φτερό στον άνεμο, τις πολιτικές επιλογές μου. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ