29.3.2017 9:05

"Πολύτιμες οι υπηρεσίες των εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο."

Την πρόσληψη και μονιμοποίησή τους σε φορείς του κράτους ζητά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Χίου

Ανακοίνωση που εστιάζει στο κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας ζουν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ στο hot spot της ΒΙΑΛ, εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Όπως σημειώνουν σε αυτή:

"Σε κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας ζουν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ στο hot spot της ΒΙΑΛ, μετά την ενημέρωση για μη ανανέωση των συμβάσεων τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν, είναι πολύτιμες για τους πρόσφυγες (και τις τοπικές κοινωνίες), που βρέθηκαν στον τόπο μας εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ελπίζοντας ότι κάποτε θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να φτάσουν στην τελική χώρα προορισμού τους.

Το σωματείο μας έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΑΛ. Πολλοί από αυτούς χρειάστηκε να γίνουν “εσωτερικοί” μετανάστες για απασχόληση σε αντίξοες και ιδιαίτερες συνθήκες, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις μιας εβδομάδας (!). Άλλοι εργαζόμενοι  που έχουν υπογράψει δίμηνες συμβάσεις έργου, πληρώνονται στο τέλος κάθε έργου. Τώρα, που η ΜΚΟ φεύγει από το νησί δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν με τα «βιβλία τους». Ούτε λόγος για άδειες, μιας και δεν δικαιούνται καμία μέρα και όσες τους δίνονται είναι επειδή δουλεύουν Κυριακές που δεν τις πληρώνονται, αλλά και από την «καλή καρδιά» της εργοδοσίας. Το μπέρδεμα μεγαλώνει με εκείνους που κάνουν αναντίστοιχη εργασία σε σχέση μ αυτό που έχουν προσληφθεί. Αυτά είναι λίγα από την «ανθρωπιστική προσφορά» των ΜΚΟ προς τους εργαζόμενους, ενώ η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση της δουλειάς αλλά και η απαγόρευση να διεκδικούν, δείχνουν το πραγματικό τους ρόλο.

Πρόκειται για καλοστημένες επιχειρήσεις οι οποίες ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο προκειμένου να αποφύγουν οικονομικές επιβαρύνσεις αποδεικνύοντας έτσι τον κερδοσκοπικό και κυβερνητικό τους χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενες το δράμα των προσφύγων αλλά και λειτουργώντας ως φορείς ενσωμάτωσης του λαού με την πρόφαση της «εθελοντικής προσφοράς», της «αλληλεγγύης», της «ανθρωπιάς».

Η μη ανανέωση των συμβάσεων γεννά ερωτηματικά από ποιόν θα προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες στους πρόσφυγες, ειδικά σε μια περίοδο που αναμένεται να αυξηθούν οι ροές, δεδομένου ότι τα hot spot είναι ήδη υποστελεχωμένα και είναι γνωστή η ανεπάρκεια κρατικών και αξιοπρεπών υπηρεσιών στις δομές, επιτρέποντας στις ΜΚΟ να δραστηριοποιούνται απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή από κοινού οι εργαζόμενοι στα hotspot και οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε αυτά έχουν την ίδια μήτρα. Είναι η πολιτική που μειώνει μισθούς και συντάξεις, εφαρμόζει μνημόνια, επιτίθεται αδιάκοπα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που δοξολογεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο και τους άλλους μηχανισμούς των μονοπωλίων ως προστάτες και σωτήρες των λαών, τη στιγμή που ρίχνει λάδι στη φωτιά και συμμετέχει στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που γεννούν πολέμους, συρράξεις και προσφυγιά. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ και γενικά τους εργαζόμενους του hot-spot της ΒΙΑΛ να οργανώσουν τον αγώνα τους μαζί με το σωματείο τους.

Να διεκδικήσουν χωρίς καμία αναμονή και φόβο:

  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Να προσληφθούν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, με συλλογική σύμβαση σε 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
  • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
  • Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές ανθρώπινης, αξιοπρεπούς και ασφαλούς προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία εμπλοκή των ΜΚΟ. Να φύγουν τώρα από το νησί.
  • Το σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες και την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ