15.11.2013 10:37

Πολυτεχνείου: Επίκαιρα μηνύματα - επιτακτικοί στόχοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 40Η ΕΠΕΤΕΙΟ

Το απόγευμα της Κυριακής κορυφώνονται και στο νησί μας οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για επίκαιρα μηνύματα που συναντώνται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα του μνημονίου κάνουν λόγο σε ανακοινώσεις τους οι φορείς της Χίου που διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με πορείες, ομιλίες και προβολές ταινιών.

Ακολουθούν τα καλέσματα:

Εργατικό Κέντρο Χίου:

Σαράντα χρόνια πριν, όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων, φοιτητών, ξεσηκώθηκε διεκδικώντας το δικαίωμα στην δημοκρατία και στην ελευθερία, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ένιωσε ότι άναψε η σπίθα που θα φώτιζε το μέλλον.

Ήταν αρκετοί μια «χούφτα» άνθρωποι να υψώσουν το ανάστημα τους στην  χουντική κατοχή , κάνοντας την αρχή που θα επανέφερε την δημοκρατία στην χώρα.

«Ψωμί- παιδεία- ελευθερία», το σύνθημα και ο στόχος μιας γενιάς, που αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την σιωπή των υπολοίπων , πάλεψε, μάτωσε και νίκησε.

Σήμερα , σαράντα χρόνια μετά, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ,αναρωτιέται σιωπηλά αν είμαστε ελεύθεροι, αν έχουμε δημοκρατία και αν τελικά το σύνθημα και ο στόχος της «γενιάς του Πολυτεχνείου» είναι όχι μόνο επίκαιρος ,αλλά και επιτακτικός.

Ανεργία, Φτώχεια, Εξαθλίωση.

Η δημόσια Παιδεία : ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ

Η δημόσια Υγεία  : ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ

Εργασιακά δικαιώματα αμοιβές –ωράρια  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ

Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια δοκιμάζεται καθημερινά , μέσα από συνθήκες διαβίωσης που καλλιεργούν την μιζέρια, το φόβο, την σιωπή.

 

Μόνη ελπίδα, μια «χούφτα» άνθρωποι που θα σπάσουν την σιωπή, την ηττοπάθεια, την «δημοκρατική –πολιτισμένη , χούντα» των κυβερνώντων Ελλήνων και Ξένων, συμπαρασύροντας και ενώνοντας ένα λαό που δεν έχει μάθει να ζει με σκυμμένο κεφάλι!

    Το Εργατικό Κέντρο Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλο το Χιώτικο Λαό να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης, τιμής και αγώνα που θα πραγματοποιηθούν και στο νησί μας.

Σάββατο 16/11/2013 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και ώρα 19:00. Προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γραβά (η είσοδος είναι δωρεάν).

Κυριακή 17/11/2013 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και ώρα 18:00. Μουσική εκδήλωση

Ομιλία του κ. Καρκαζή Γιάννη, καθηγητή του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Χαιρετισμοί

Πορεία

Δεν παρακαλούμε, είναι δικαίωμά μας και απαιτούμε

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά και μεταξύ τους με σύγχρονα, ασφαλή, φτηνά πλοία.

Δουλειές για όλους-Στήριξη όλων των ανέργων

Κανένας Χιώτης χωρίς ρεύμα, νερό, στέγη

Κανένας μόνος του

 

Γραμματεία ΠΑΜΕ Χίου

Το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της χώρας μας, τιμούν την κορύφωση της αντιδικτατορικής δράσης, την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμούν εκείνον τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργαζομένων και της νεολαίας, πρωτοστατώντας σήμερα με αυτοθυσία και σύγχρονο ηρωισμό στους ταξικούς αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, αλλά και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, οδηγούν και σήμερα το δικό μας αγωνιστικό βηματισμό. Ο ξεσηκωμός του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, καθώς και τα οράματα, οι στόχοι και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές, αποκτούν σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα, αποτελούν πολύτιμα διδάγματα για τη συνέχεια, για τον Γολγοθά που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός μας, τον οποίον και πρέπει να ξεπεράσει αγωνιστικά με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο του και όχι με σκυμμένο το κεφάλι.

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα μονό δυστυχία και εξαθλίωση μπορεί να προσφέρει. Η ανάκαμψη του βασίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ανέχεια του λαού, σε πολυμέτωπη επίθεση σε όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.

Με αντοχή και χωρίς υπόκλιση σε ξένες σημαίες, πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να απαντήσουμε οργανωμένα και δυναμικά στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Δε μας αξίζει η φτώχεια και η εξαθλίωση. Τώρα πρέπει να μπει φρένο στα νέα σχέδια για δουλειά των 300 ευρώ, για επιβολή νέων μισθών πείνας.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, γυναίκες, μετανάστες να απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση στο νεανικό σκλαβοπάζαρο των κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης, στην εξάπλωση των δουλεμπορικών γραφείων. Να απαντήσουμε στη σύγχρονη δουλεία της απελευθέρωσης των απολύσεων, της δουλειάς ήλιο με ήλιο, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Όλοι μαζί να υψώσουμε τοίχος απέναντι στην νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην κατάργηση και το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, των νέων μειώσεων στις κύριες συντάξεις. Να κόψουμε το χέρι σε οποίον προσπαθήσει να βάλει χέρι στη λειτουργία των σωματείων, στη συνδικαλιστική δράση.

Δεν είναι ανίκητοι! Εμείς έχουμε τη δύναμη. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Να βάλουμε μπρος για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο δε θα κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά η συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία που σήμερα βασανίζεται και υποφέρει, να γίνει ο λαός αφέντης του παραγόμενου πλούτου. Τα οράματα και τα ιδανικά για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και να προσανατολίσουμε τους σημερινούς αγώνες.

Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του συστήματος, ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του πολίτικου προσωπικού τους είναι μονόδρομος. Εδώ και τώρα να πετάξουμε έξω από τις γραμμές του εργατικού κινήματος τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους συνδικαλιστές. Να διώξουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Τώρα είναι η ώρα για οργάνωση, για ενίσχυση των αγώνων στο περιεχόμενο και στη συμμέτοχη, για μαζικοποίηση των σωματείων, των σωματειακών και εργοστασιακών επίτροπων σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς.

Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων. Η συμπόρευση του λαού μέσα από τους φορείς και τα σωματεία του, αποτελεί βασικό όρο για την ανατροπή της βαρβαρότητας, την αποτροπή των νέων βάρβαρων μέτρων.

Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που συγκρούεται το δίκιο των εργατών με την καπιταλιστική βαρβαρότητα οι ταξικές δυνάμεις θα είναι μπροστά. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας και συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του «Πολυτεχνείου».

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΪΜΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/11/2013 – ΣΤΙΣ 6μμ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΟΔΟΣ ΜΙΧΑΛΩΝ)

 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Χίου

Φέτος, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, η μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία είναι πάντα ενεργή.  Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να τιμηθεί η επέτειος. 

Η  εξέγερση του  Νοέμβρη του 1973, υπήρξε πρωτίστως μία υπόθεση της νεολαίας.  Σήμερα,  που οι νέοι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, τιμώντας έτσι την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73 αλλά και όλα τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, να μην επιτρέψουμε να γίνουν μία χαμένη γενιά λόγω ανεργίας και απογοήτευσης.

Είναι  ενθαρρυντικό το γεγονός  ότι η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη  της πλειοψηφία, έχει πλέον την αποφασιστικότητα που απαιτείται προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει και τη  δημοσιονομική κρίση αλλά και την κρίση αξιών και συμπεριφορών, που την ταλανίζει εδώ και καιρό.

Οι θεσμικές εγγυήσεις που είναι σύμφυτες με τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου έχουν μεγάλη σημασία, ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία έχει διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και της κοινωνικής συνοχής.  

 

ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Η εξέγερση του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή.
 
Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων.
 
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός όταν  πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να  οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.
 
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση.
 
Σε μια περίοδο όπου η δικομματική κυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με  τη δημοκρατία να συρρικνώνεται και τον αυταρχισμό και την καταστολή να αποτελούν καθημερινότητα,  η μόνη διέξοδος, για τους εργαζομένους και τη νεολαία, είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση, η ρήξη και η συλλογική αντίσταση απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης.
 
Απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι  στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία,να σπιλωθεί η μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και να ξαναγραφτεί η ιστορία,  σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για Ανεξαρτησία, κοινωνική Δικαιοσύνη και Ελευθερία,  εμείς απαντάμε με την μνήμη, απαντάμε με την καλύτερη απόδοση τιμής, που είναι η συνέχιση της πάλης για μια καλύτερη ζωή.
 
Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Οι κατά τόπους  εκδηλώσεις  του τριημέρου πρέπει να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Εδώ στην Χίο  συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο κκαι άλλες συλλογικότητες στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου  το Σάββατο στις 7 μμ,την Κυριακή στις 6μμ και στην πορεία που θα γίνει μετά

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ