8.11.2013 16:48

«Πολιτικό δώρο» η πρόταση μομφής λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Σαν ένα ανεξήγητο πολιτικό δώρο από τον αντίπαλό του εκλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση μομφής του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή λέει: «Είναι ακατανόητο αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας. Κατ' αρχήν αφού αποκλείεται να υπερψηφιστεί η πρόταση από την πλειοψηφία δίνει ανάσα έξι μηνών στην κυβέρνηση στην πιο δύσκολη περίοδο που διανύει με ανοικτά όλα τα μέτωπα και την διαπραγμάτευση με την τρόικα σε εξέλιξη». Η ίδια πηγή αναρωτιόταν: «Για την ΕΡΤ να κάνεις τέτοιο πράγμα; Ποιους θα υπερασπιστεί, αυτούς που είναι υπέρ της ανομίας; Δεν έχει κανένα απολύτως κέρδος. Στην Βουλή θα μπει στην φωτογραφία, στο ίδιο κάδρο με την Χρυσή Αυγή που θα καταψηφίσει την κυβέρνηση». 

Στην κυβέρνηση αποδίδουν σε εσωκομματικές σκοπιμότητες την πρόταση και λένε ότι «μάλλον ο ίδιος θα ήθελε να κερδίσει χρόνο μέσα στο κόμμα του». Επιπλέον η κυβέρνηση εκτιμά ότι της δίνει την ευχέρεια να χειριστεί το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σε κάθε περίπτωση πριν από τον προϋπολογισμό και όπως λένε «έχουμε βρει λύσεις».

Ο κ. Σαμαράς έδωσε το στίγμα του πως θα κινηθεί στην χθεσινή του ομιλία στον σύλλογο των αποφοίτων του Χάρβαρντ όπου ανέφερε ότι «δεν φοβόμαστε μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος» ταυτίζοντας έτσι την αξιωματική αντιπολίτευση με ένα παρωχημένο όπως θεωρεί μοντέλο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Φυσικά η συζήτηση στην Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση. Το κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιχειρήσει να αναδείξει τις εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσει να πάρει θέση αν είναι υπέρ του ευρώ ή αφήνει ανοικτή και την επιστροφή στην δραχμή. Παράλληλα θα προβάλλει ότι βήμα - βήμα οδηγεί την χώρα στην έξοδο από την κρίση εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο θα υποστηρίξει ότι δεν διαθέτει κανένα σχέδιο και θα βάλει την χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Η συζήτηση, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, που έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί με την σχετική ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής συνοχής του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση της κυβερνητικής σταθερότητας και εννοείται πως θα στηρίξει την κυβέρνηση. 

Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη αποφάσισαν ομόφωνα να ψηφίσουν «παρών» στην ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής. «Δεν δίνουμε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση», έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. 

Την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά θα στηρίξουν οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι 18 της Χρυσής Αυγής.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ