18.2.2016 12:26

Πολιτικές συγκρούσεις για τη συμμετοχή των δήμων στις δομές υγείας

ΜΕΤΑ ΤΗ «ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ», Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΑΜΥΝΑΣ

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ Χίου και της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου μετατράπηκε η κυβερνητική τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι θα μπορούν να χρηματοδοτούν ή να συμμετέχουν στην επιχορήγηση των Νοσοκομείων και των δομών υγείας των περιοχών τους, με σκοπό να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνοντας το γάντι της ανακοίνωσης που πρώτη εξέδωσε η «Χιακή Συμπολιτεία» και στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μεταθέτει το οικονομικό βάρος της παροχής υγείας στους Δήμους, διευκρίνισε ότι: «η αποκλειστική ευθύνη εξασφάλισης των πολιτών σε θέματα υγείας βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία εγγυάται την περίθαλψη του πληθυσμού». Ωστόσο αντικρούει τα πυρά της «Χιακής Συμπολιτείας» λέγοντας ότι: «η συγκεκριμένη τροπολογία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αγωνίζεται και θα αγωνίζεται πάντα για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία όλων των πολιτών και για την διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας των Δημόσιων Δομών Υγείας», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωση ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη πάντως τροπολογία δεν έμεινε απαρατήρητη και από τη Λαϊκή Συσπείρωση που σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σταδιακά η ευθύνη λειτουργίας των δομών του Δήμου, περνάει στους δήμους. Άλλωστε, όπως εξηγεί, το ίδιο έγινε και με άλλες κοινωνικές δομές όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που οι πολίτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., αποκρύπτοντας ότι το κόστος αυτό -όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται- θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο στα νοσοκομεία, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων, η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας κ.λπ», αναφέρει μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ