7.4.2015 16:35

«Ποιος σώζει ποιόν;»

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΝΕΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Το ντοκιμαντέρ «Ποιος σώζει ποιον; / Η κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο», των Λέσλι Φρανκ και Χερντολόρ Λόρεντς (δημιουργών και του διάσημου ντοκιμαντέρ «Water makes money») θα προβάλλει η Χιακή Συμπολιτεία την Νέα Τετάρτη 15/4 στις 7.30 μ.μ. στον φιλόξενο χώρο της «Οδύσσειας»  (Λ. Αιγαίου 102).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη την δημοσιογράφο Ευρυδίκη Μπερσή,  υπεύθυνη για τα γυρίσματα του «Ποιος σώζει ποιον» στην Ισλανδία.

Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ

Το «ποιος σώζει ποιον» είναι μια ταινία για τους πραγματικούς κερδισμένους της οικονομικής κρίσης και για όσα οδήγησαν ως εδώ. Μια ταινία ως απάντηση στην έκφραση “πακέτα διάσωσης” που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο της Γερμανίας και όχι μόνο. H Λέσλι Φρανκ και ο Χερντολόρ Λόρεντς, ζευγάρι κινηματογραφιστών από το Αμβούργο, έθεσαν σε πολίτες, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους και ακτιβιστές από την Ευρώπη και την Αμερική το ερώτημα: “Ποιος τελικά σώζει ποιον στην κρίση; Σώζουν οι Γερμανοί τις νότιες χώρες ή μήπως οι πολίτες της Ευρώπης, όλοι μαζί, διασώσαμε και εξακολουθούμε να διασώζουμε τις τράπεζες;”

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με γυρίσματα στην Ελλάδα, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, στη συνέχεια ανακαλύπτουμε πώς λειτούργησε το δίπολο “τραπεζική διάσωση/κοινωνική καταστροφή” στην Ισπανία, βλέπουμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί μασκαρεύουν τα κλειστά μαγαζιά και μεταφερόμαστε στις ΗΠΑ όπου το δικαίωμα στην δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έχει προ πολλού μετατραπεί σε δικαίωμα πρόσβασης σε φοιτητικά δάνεια. 

 
Οι δημιουργοί πιστεύουν ότι η συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μεγέθη που να εξυπηρετούν πρωτίστως την πραγματική οικονομία πρέπει να αποτελέσει αίτημα των λαών σε όλο τον κόσμο. Η ταινία, που έχει χρηματοδοτηθεί από τη βάση, θα προβληθεί σε πάνω από 180 αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη από τις 11 Φεβρουαρίου. 


H ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ