2.10.2013 14:12

Ποιος πληρώνει σε αυτόν τον Δήμο;

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000.000 ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Με οφειλές που φθάνουν μέχρι και τις 350.000 ευρώ κατά περίπτωση έρχεται αντιμέτωπη η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, που πλέον αδυνατεί χωρίς πολιτική βούληση να προχωρήσει στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών που αθροιστικά ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ.

«Αδιαφορούν»

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας Π. Πεντάκη η πλειονότητα των οφειλετών αδιαφορεί προκλητικά αν και έχουν ειδοποιηθεί πολλές φορές να προβούν σε διακανονισμό των χρεών τους. Χαρακτηριστικό στοιχείο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι, από τη λίστα των 38 ατόμων, έπειτα από συνεχείς οχλήσεις, μόνο οι 6 ήρθαν σε συμφωνία με την υπηρεσία προκειμένου να διακανονίσουν τα χρέη τους.

«Μας κοροϊδεύουν οι αιρετοί»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πεντάκης ενώπιον των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την είσπραξη των χρεών αφού το επόμενο βήμα είναι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων.

«Δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε αυτή την απόφαση διότι δεν ξέρουμε σε ποια μοίρα είναι ο καθένας, αν έχει να τα πληρώσει ή όχι. Είναι η πολλοστή φορά που φέρνουμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Ή πάρτε μία απόφαση ή σταματήστε να κοροϊδεύετε την Υπηρεσία μας. Πείτε μας επιτέλους τι πρέπει να κάνουμε», ήταν η τοποθέτηση του Π. Πεντάκη που προκάλεσε την αντίδραση του Π. Λαμπρινούδη. «Είσαι υπάλληλος και όχι αιρετός. Η δουλειά σου είναι να κάνεις αυτό που εμείς αποφασίζουμε. Δεν θα ασκείς πολιτική εδώ μέσα», είπε ο Δήμαρχος.

Η ακτινογραφία των χρεών

Η λίστα που παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής, περιλαμβάνει 38 ονόματα απ’ ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νησιού ενώ τα ποσά κυμαίνονται από 20.000 ευρώ και πάνω.

Ουσιαστικά αυτή η λίστα αποτελεί το προϊόν διαλογής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου σε μία προσπάθεια να χωρίσει τους μεγαλοφειλέτες του Δήμου από τους απλούς πολίτες.

Το πρόβλημα πάντως δημιουργείται με τις εταιρίες που έχουν σταματήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όπως η περίπτωση λατομικής εταιρίας που οφείλει πάνω από 350.000 ευρώ και πλέον έχει βάλει λουκέτο.

Εκτός αυτού όμως ο Δήμος καλείται να δείξει αποφασιστικότητα και στον τομέα των εισπράξεων ενοικίων για κτίρια που καταλαμβάνουν ιδιώτες, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα χρέη των ιδιωτών ξεπερνάνε τις 30.000 ευρώ έκαστος.

Ενδεικτικό τέλος είναι το γεγονός ότι τα ποσά των 38 οφειλετών αποτελούν ουσιαστικά τα ¾ των ανείσπρακτων εσόδων του Δήμου.

Δεύτερη ευκαιρία

Τα λεγόμενα πάντως του Π. Πεντάκη περί αναβλητικότητας στη λήψη πολιτικής απόφασης έρχεται να επιβεβαιώσει η τελική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, με πλειοψηφία και αντιπολιτεύσεις να κάνουν λόγο για επανεξέταση των περιπτώσεων κατά μόνας ώστε να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία για διακανονισμό.

«Θα πρέπει πρώτα να δούμε αν έχουν να πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν έχουν τι να πάμε να εισπράξουμε; Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου θα καλέσει άλλη μία φορά τους οφειλέτες για διαπραγμάτευση και μετά από αυτή τη διαδικασία θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε ο Δήμαρχος Χίου, παρακάμπτοντας βέβαια το γεγονός ότι στις δεκάδες οχλήσεις της Υπηρεσίας τα τελευταία 2 χρόνια μόνο 6 άτομα ήταν τελικά αυτά που προσήλθαν για διακανονισμό των χρεών.

Το βασικό όμως ερώτημα για μία ακόμη φορά παρέμεινε αναπάντητο αφού κανείς αιρετός δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις επί σειρά ετών ανείσπρακτες οφειλές και τον τρόπο που αυτές αφέθηκαν εν τέλει να διογκωθούν. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ