3.6.2014 10:43

Ποιοι «ράβουν κουστούμια» υπουργού στο ΠΑΣΟΚ

Μέχρι και τέσσερα επιπλέον στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύεται να βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη νέα κυβέρνηση, αν και μέχρι την αναχώρησή του για τη Βιέννη και τη Βαρσοβία σήμερα το πρωί, πιθανότατα δεν οριστικοποιήθηκε τίποτα. 

Με τον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει να δώσει το δικό της στίγμα στη νέα κυβέρνηση, το οποίο θα έχει κεντροαριστερό προσανατολισμό και θα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλά να επιτύχει ανοίγματα στο πλαίσιο της Ελιάς. Γι’ αυτό, άλλωστε, αμέσως μετά την ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα ανατεθεί σε στελέχη του κόμματος ο βαρύνων ρόλος της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. 

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα  επιφορτιστούν με αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να επικεντρωθούν με συστηματικό τρόπο στο διάλογο με άλλες δυνάμεις του πολιτικού αυτού χώρου και να έχουν γρήγορα αποτελέσματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις πολιτικές εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Στον ανασχηματισμό που κυοφορείται, το νέο κεντρικό πρόσωπο από την Ελιά θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το όνομά του «παίζει» για αρκετά υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και το Εσωτερικών. Έπειτα από σχετική απόφαση της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα, ο κ. Λοβέρδος μαζί με τον βουλευτή του κόμματος Χρήστο Αηδόνη θα συνεργαστούν με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας την δύναμη της κυβέρνησης στη Βουλή και, ως εκ τούτου, επόμενο είναι να έχουν ενισχυμένη θέση στην κυβερνητική συνεργασία.     

Επιπλέον, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτης αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους. Επίσης, αμετακίνητη θεωρείται και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται να αλλάξει πόστο. Το όνομά του συζητείται για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, όμως δεν αποκλείεται να μετακομίσει μέχρι την Μεσογείων, στο Πεντάγωνο, κάτω από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Όσον αφορά στην Εύη Χριστοφιλοπούλου η θητεία της στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει χαρακτηριστεί θετική, αφού ένα χρόνο τώρα διατήρησε καλή επικοινωνία τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τους εκπροσώπους της Τρόικας, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου της. Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης αποχωρήσει από το συγκεκριμένο υπουργείο και αναλάβει στη θέση του κάποιο άλλος προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, η κα Χριστοφιλοπούλου μάλλον θα μείνει στη θέση της. Αντίθετα, αν τον κ. Μητσοτάκη διαδεχθεί κάποιος προερχόμενος από την Ελιά, τότε μάλλον εκείνη θα μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας, ως αναπληρώτρια υπουργός, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Πάντως το Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ένα από τα υπουργεία που έχουν σοβαρές πιθανότητες να μην υπάρξουν καθόλου αλλαγές.

Σε ,τι αφορά στις νέες εισόδους στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ μεγάλες πιθανότητες έχουν να ορκιστούν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Ντόλιος, Γιάννης Κουτσούκος και Κυριάκος Πιερρακάκης. Επίσης φημολογείται η υπουργοποίηση του Ηλία Μόσιαλου. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι από τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα πού έχουν πέσει στο τραπέζι και που μπορούν να εκφράσουν την τάση της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής αριστεράς μέσα στην κυβέρνηση.

Προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς και ο υφυπουργός Παιδείας Σιμεών Κεδίκογλου.   

Τέλος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας αναμένεται να παραμείνει στη θέση του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ