22.4.2015 8:06

Πλήρως αδιέξοδη η μεταναστευτική πολιτική

7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Στους 10.445 ανεβάζει τον αριθμό των προσφύγων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα το ΚΚΕ στο πρώτο τρίμηνο του έτους με ανακοίνωσή του, στην οποία καταδικάζει πλήρως την αδιέξοδη, όπως την χαρακτηρίζει πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της μετανάστευσης. «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούσε και η προηγούμενη των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η οποία έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε "αποθήκη ψυχών" που ζουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Εναποθέτει την αντιμετώπιση του ζητήματος στη δήθεν "αλληλεγγύη" των "εταίρων" και των οργάνων της ΕΕ, που ευθύνονται σημαντικά για τη δημιουργία και την ανακύκλωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είναι αδιέξοδη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Ακολουθεί την πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, συνεχίζει να στέλνει το στρατό μας εκτός συνόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τέλος στο ζήτημα της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Η αντιμετώπιση του ζητήματος από την πολιτεία δείχνει ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε πολιτική βούληση επίλυσής του, αφού καθημερινά ανακοινώνονται σειρά χώρων οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και ουσιαστικά τείνουν να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών και των οικογενειών τους. Στην ίδια κατεύθυνση και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με τις παρεμβάσεις τους με άρθρα και ανακοινώσεις, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να απαντήσουν στα καίρια ζητήματα όπως αυτό της δημιουργίας του ανοιχτού κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών».

Οι προτάσεις του κόμματος:

1. Nα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.

2. Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.

3. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

4. Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιδιαίτερα μέτρα για τις έγκυες, μητέρες και παιδιά.

 

5. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία: σωστή και συχνή ενημέρωση από τους ειδικούς των δημόσιων φορέων, προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά, ειδικές στολές καθώς και επιπλέον υπηρεσιακές στολές).

6. Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών, όπως έδειξαν και σειρά τραγικών περιστατικών (Λαμπεντούζα κ.ά.).

7. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς (εργασία, οικογένειες κ.λπ.)».

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ