28.7.2014 16:52

Πιτσιμπούργκο στο νεοχώρι

Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου « Άγιος Μηνάς» η θεατρική ομάδα «Αγγελοπετριά» θα δώσει θεατρική παράσταση με το έργο « Πιτσιμπούργκο» Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 2/8 στις 21:00 στην πλατεία Πύργος του χωριού  με είσοδο 6 ευρώ.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Χίος 28 Μάρτη 1913. Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα, μετά από οκτώμιση μήνες, από τον ξενιτεμένο, στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, άντρα της Δημοσθένη.

''Τίλως είσαι Ελέγκω μου; Τρως; Κοιμάσαι; Αχ, να ΄μουνα κει πέρα την Πρωτοχρονιά, να πηαίναμε στον Βροντάδο να τρώγαμε τα μαμούλια της Μαριόγκας!''

Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η κατάσταση του νησιού μας αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, τηλέφωνο, κινηματόγραφος. Ένα νησί σαστισμένο με αντιφάσεις.

'' ΥΓ. Τώρα θυμήθηκα πως αυτοκίνητα έχομε κι εδώ, πάνε κι έρχονται σαν δαίμονες. Εγώ εν τα δα, μου το 'πε η Ερήνη''.

Απ την άλλη η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ, ''Βρέχει νερό μαύρο, αφ τα εργοστάσια Ελέγκω μου''. Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν, στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Ένας κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που αλλάζει.

Και μέσα σ' όλο αυτό το σκηνικό, η ιστορία μιας αγάπης '' Αγαπημένη μου Ελέγκω, άργησα να σου γράψω γιατί εν ήβρισκα γραμματικό'' .'' Δημοστένη μου, μόλις έλαβα το γράμμα σου μου 'ρθε λιγοθυμιά''. Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει, που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στην σύγχρονη ζωή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Παίζουν: Κώστας Παπακωνσταντίνου, Αρκαδία Ψάλτη

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Όλγα Λεοντιάδου

Φωτισμοί: Έλενα Μαργαριτίδη

Μουσική Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ