25.1.2012 23:22

Πιο «δροσερά» τα τιμολόγια

Η ΧΙΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 20 ΚΥΒΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Φθηνότερα θα πληρώνουν τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης οι περισσότεροι καταναλωτές. Μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% θα κληθεί να πληρώνει ελαφρώς περισσότερα χρήματα, κυρίως επειδή θα επιβαρυνθεί με την καταβολή του τέλους αποχέτευσης , λόγω σύνδεσης με το δίκτυο της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού.
Τιμολόγια με... ζώνες
Για την επίλυση του προβλήματος της τιμολογιακής πολιτικής με σωστή κατανομή των τιμών,  το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ ενέκρινε ομόφωνα τον ορισμό δύο διαφορετικών τιμολογίων που πρότεινε η Οικονομική υπηρεσία, χωρίζοντας τη Χίο σε δύο ζώνες. Η μια για ολόκληρη τη λεκάνη Κορακάρη, που καλύπτει  τις δημοτικές ενότητες Χίου, Βροντάδου, Αγίου Μηνά και Καμποχώρων και η δεύτερη για όλη την υπόλοιπη Χίο, όπου οι τιμές παραμένουν όπως έχουν έως τώρα. Παράλληλα καθιερώνει σε ενιαία βάση για όλο το νησί την ονομαζόμενη Ενιαία Ελάχιστη Δαπάνη Ετοιμότητας Δικτύων που θα ανέρχεται σε 5 ευρώ για την ύδρευση και 2 για την αποχέτευση.
«Με τα έσοδα αυτά θα καλύπτουμε το μεγαλύτερο, ποσοστό από τα λειτουργικά μας έξοδα  και παράλληλα αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να έχουμε σε πλήρη ετοιμότητα το σύνολο των εγκαταστάσεων μας σε όλο το νησί», τόνισε η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας Ρ. Γαϊλα.
Η ΔΕΥΑΧ πλέον διαθέτει σε όλους του δημότες δωρεάν τα πρώτα 20 κυβικά των τιμολογίων και δημιουργεί τρεις κλίμακες νερού με τέτοιο τρόπο που  το 90% των καταναλωτών θα έχει άμεσα σημαντικό όφελος, αφού  θα βρίσκεται στις δύο πρώτες κατηγορίες στις οποίες μειώνονται σημαντικά οι τιμές.
Στους εκτός λεκάνης Κορακάρη καταναλωτές δεν επιβάλλεται καμία επιπλέον χρέωση, εκτός από αυτήν της δαπάνης ετοιμότητας δικτύων εφόσον σε ετήσια βάση δεν θα καταναλώνουν περισσότερα από 100 κυβικά νερό. Σε όσους υπερβαίνουν αυτό το ποσόν η τιμολόγηση του επιπλέον νερού θα γίνεται με τη δεύτερη κλίμακα. Ο πρόεδρος του Δαφνώνα Π. Μέλης και ο Π. Μανδάλας ως εκπρόσωπος πολιτών υποστήριξαν ότι στις δημοτικές ενότητες Καμποχώρων και Αγ. Μηνά οι μειώσεις είναι πλασματικές και επιβάλλονται πολύ μεγάλες αυξήσεις.
Καταργούνται τα τέλη 
Με την ίδια απόφαση καταργείται το τέλος σύνδεσης ύδρευσης και αποχέτευσης που πλησίαζε συνολικά τα 4 ευρώ επιπλέον του κόστους σύνδεσης. Οι καταναλωτές θα πληρώνουν μόνο το πραγματικό κόστος σύνδεσης και οι εργασίες θα εκτελούνται μόνο από τη ΔΕΥΑΧ. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και ΑΜΕΑ θα έχουν έκπτωση 25% επι του συνόλου του λογαριασμού και εκτός από τις δημοτικές ενότητες Χίου, Ομηρούπολης και Καμποχώρων που έχουν βεβαιωθεί και εκδοθεί οι λογαριασμοί του 2011, σε όλους τους άλλους θα ισχύσει αναδρομικά η ίδια τιμολογιακή πολιτική και για το 2011.
Λιποσυλλέκτες σε βιοτεχνίες και επιχειρήσεις εστίασης
Η ΔΕΥΑΧ θα ζητήσει  την τοποθέτηση λιποσυλλεκτών ή την εγκατάσταση και λειτουργία  βιολογικών καθαρισμών στις επιχειρήσεις εστίασης, τα ξενοδοχεία και τις βιοτεχνικές μονάδες, επειδή λύματα τους δημιουργούν πολλά προβλήματα στο δίκτυο. Σε όσους δεν συμμορφωθούν θα επιβάλλεται πρόστιμο με την αύξηση του τέλους αποχέτευσης από το 70 στο 100% της ύδρευσης μέχρι να συμμορφωθούν με την απόφαση. Για τη διευκόλυνση των δημοτών την τοποθέτηση των λιποσυλλεκτών ή των μονάδων μπορεί να την αναλάβει η ΔΕΥΑΧ, με εξόφληση σε δόσεις ετήσιας βάσης.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ