11.2.2015 15:45

Περπατώντας από τα Αυγώνυμα στη Νέα Μονή και τις Καρυές

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ Γ. ΧΑΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΚΟΡΑΗΣ»

Τις περιπατητικές διαδρομές που τόσο αγκαλιάστηκαν από όλους τους Χιώτες κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου ξεκινά και πάλι η Βιβλιοθήκη «Κοραής» από αυτήν την Κυριακή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιπατητικών διαδρομών σε μονοπάτια παράδοσης, Ιστορίας και πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορική ιστορική περιήγηση, την Κυριακή  15 Φεβρουαρίου, με την καθοδήγησητου Γιώργου Χαλάτση, στη διαδρομή Αυγώνυμα - Νέα Μονή - Καρυές.

Η διαδρομή

Η διαδρομή θεωρείται δύσκολη και δεν ενδείκνυται για αρχάριους, όπως σημειώνει ο κ. Χαλάτσης που συνιστά στους συμμετέχοντες να

«Η Νέα Μονή αποτελεί το θρησκευτικό και γεωγραφικό κέντρο του νησιού, καθώς και κέντρο δικτύου μονοπατιών, που ξεκινούσαν από τα γύρω χωριά και την πόλη. Αρκετά απ’ αυτά τα μονοπάτια των προσκυνητών σώζονται μέχρι σήμερα. Τα πλησιέστερα χωριά στο μοναστήρι είναι τα Αυγώνυμα (αρχιτεκτονικό κόσμημα) και οι Καρυές (στενά συνδεδεμένες με την ίδρυσή του) που θα αποτελέσουν την αφετηρία και το τέρμα, αντίστοιχα της διαδρομής. Ξεκινάμε από τα Αυγώνυμα και βαδίζοντας σε παλιό μονοπάτι φτάνουμε στο διάσελο του Προβατά και από εκεί, μέσω υπέροχου παλιού πετρόχτιστου δρόμου (4,5 χλμ) στη Νέα Μονή. Περνώντας, στη συνέχεια, από το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου φτάνουμε στο προσκυνητάρι του Αγ. Μάρκου και κατηφορίζοντας, μέσα στο δάσος, το παλιό μονοπάτι Αυγωνύμων-Καρυών καταλήγουμε στο κλειστό λατομείο. Τερματίζουμε στις Καρυές βαδίζοντας σε πετρόχτιστο τμήμα (1χλμ. περίπου) της ιστορικής αυτής διαδρομής. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 9,5 χλμ. περίπου και απαιτούνται 3,5 ώρες πορείας» περιγράφει τη διαδρομή στην πρόσκληση του το Εφορευτικό συμβούλιο της Βιβλιοθήκης «Κοραής».

Η εκκίνηση θα γίνει με λεωφορεία από τη συμβολή των οδών Νεοφύτου Βάμβα και Λεωφόρο Αιγαίου (καφετέρια Flocafe), στις 8:30.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail της Βιβλιοθήκης: info@koraeslibrary.gr  ή  στο τηλ. 22710-44246 (εσωτ. 2)  μέχρι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου  2015.

Οι οδηγίες

  1. Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 9,5 χλμ. και ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 3,5 ώρες. Χαρακτηρίζεται δύσκολη και δεν συστήνεται σε αρχάριους. Τα μονοπάτια είναι καθαρά, αλλά κατά διαστήματα κινούνται σε ανώμαλο πετρώδες έδαφος και απαιτείται εμπειρία σε τέτοιο πεδίο.
  2. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει κάποιος από την Νέα Μονή (περίπου από την μέση της διαδρομής), κάτι που πρέπει να δηλωθεί για τον καλύτερο οργανωτικό σχεδιασμό.
  1. Μετά την πεζοπορία υπάρχει ( όπως σε κάθε δράση μας ) φαγητό στις Καρυές και όσοι δεν μείνουν πρέπει να το δηλώσουν.
  1. Δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στην πεζοπορία, όσων δεν φορούν μποτάκια πεζοπορίας.
  1. Οι συμμετέχοντες δηλώνουν υπεύθυνα και αποδέχονται ότι έχουν επίγνωση της επικινδυνότητας και ότι διαθέτουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για την συμμετοχή τους. Η συμμετοχή τους προϋποθέτει ανεπιφύλακτα την αποδοχή ότι οι διοργανωτές και οι οδηγοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή τραυματισμό σε οποιονδήποτε από τους συμμετέχοντες σε αυτήν την δραστηριότητα. 
Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ