10.8.2016 12:24

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου για προσφυγικό: Θέλουμε μέτρα, όχι επαίνους

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά, με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου να ζητεί από ΕΕ και κυβέρνηση μέτρα και όχι επαίνους. 

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για τα νησιά. Έχουμε ζητήσει να ληφθεί πρόνοια για την γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών. Θα πρέπει ο ρυθμός ανταπόκρισης στα προβλήματα νησιών να είναι αντίστοιχος του μεγέθους των προβλημάτων και του βάρους που έχουμε σηκώσει στις πλάτες μας» παρατήρησε. «Έχουμε ζητήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά... Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Καλοί οι έπαινοι και οι επισκέψεις αλλά χρειάζονται συντονισμένα μέτρα και δράσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. 

Όπως προειδοποίησε μάλιστα, το προσφυγικό τείνει να λάβει δομικά χαρακτηριστικά, και μετά το σημείο αυτό η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. 

Η κ. Καλογήρου εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία των νησιωτών μετά τα γεγονότα στην γείτονα, επισημαίνοντας ότι η αύξηση εισροών δεν είναι συγκλονιστική σε αριθμό, είναι όμως παρατηρήσιμη. 

Επισήμανε μάλιστα, ότι τόσους μήνες μετά τις πρώτες ροές προσφύγων και μεταναστών οι υπηρεσίες απονομής ασύλου είναι ανέτοιμες. «Κάθε μέρα διεκπεραιώνονται 60 με 70 αιτήσεις ασύλου όταν έχουν υποβληθεί πάνω από 8.000... Καταλαβαίνετε τους χρόνους» σημείωσε. 

Κάνοντας λόγο για οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα για τους νησιώτες, αλλά και ανθρωπιστικό για τους πρόσφυγες, η Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι τα κέντρα φιλοξενίας έχουν υπερβεί τη χωρητικότητά τους (ενδεικτικά 1.100 χωρητικότητα στο κέντρο φιλοξενίας Λέσβου, με πάνω από 2.800 μετανάστες) 

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, οι επιπτώσεις στον τουρισμό από το προσφυγικό είναι σημαντικές στην τουριστική κίνηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τις μειώσεις αφίξεων μέσω τσάρτερ να έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 65% το 2016 έναντι του 2015. «Είναι πρώτο αποτύπωμα, που επηρεάζει όλο το οικονομικό γίγνεσθαι των νησιών» εξήγησε.

Τέλος, η περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση μέσω του σταθμού μας στους πολίτες να επισκεφτούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα έχουν μια όμορφη εμπειρία. 


Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ