6.9.2016 12:07

Περιφερειακός προσφυγών και έντονων διαμαρτυριών

- ΑΝΑΖΗΤΕΤΑΙ ΚΑΙ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού προκύπτει για το έργο του Περιφερειακού δρόμου της πόλης (στο 4ο Τμήμα) καθώς οι ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες τους απαξιώνονται, επιμένουν στον δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Χίου διαθέτει και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο, οι κάτοικοι πιστεύουν και παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν θα προχωρήσει, καθώς εκκρεμούν δύο σημαντικές παράμεντροι που προς το παρόν δεν εξετάζονται.

Πρώτον, εκκρεμεί η προσφυγή τους στο Σ.τ.Ε. κατά συνολικά του έργου του 4ου Τμήματος με το επιχείρημα ότι παρουσιάζονται σημαντικότατες ελλείψεις στις μελέτες και οι περιουσίες τους θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές και υποβάθμιση της σημερινής τους αξίας.

Δεύτερον, ο Δήμος Χίου καλείται σε ένα περίπου μήνα, εφόσον επιμένει να προχωρήσει το έργο, να καταβάλει 1,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις των ακινήτων, ποσό που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί από που και με ποιο τρόπο θα καταβληθεί στην ώρα του. Σε περίπτωση δε που αυτό δε γίνει, τότε χάνεται η προθεσμία του 18μηνου που ορίζει ο Νόμος προκειμένου ο Δήμος να «αποκτήσει» για τις ανάγκες του έργου τα ακίνητα που απαιτούνται και η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Πέραν των παραπάνω, οι θιγόμενοι κάτι προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» και την επιμονή του δημάρχου Χίου να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Περιπτώσεων προτού ακόμη έρθει το θέμα προς διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα δείχνει να είναι πιο πολύπλοκο από όσο η δημοτική αρχή προσπαθεί να περιγράψει, με το ζήτημα να παραπέμπεται σε λύση από την δικαστική οδό που έχουν επιλέξει οι θιγόμενοι, οπότε και θα κριθούν και οι ενέργειες που έχουν γίνει από τον Δήμο μέχρι σήμερα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ