24.9.2013 17:17

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: «Κάναμε ότι μπορούσαμε για την ΕΝΑ Χίου»

Τις ενέργειες τις οποίες έκανε προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξασφαλίσει τους 4 εργαζόμενους της ΕΝΑ Χίου δίνει στη δημοσιότητα η Περιφέρεια, απαντώντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αντίστοιχη ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει ο «π».

«Απαντώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ΕΝΑ Χίου, θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε τα εξής:

  • Η ΕΝΑ Χίου παρουσίαζε ζημιογόνο χρήση για σειρά ετών με αποτέλεσμα συσσώρευση χρεών ύψους περίπου 480.000 €. Επίσης με βάση το Νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών ήταν απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150.000 €, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων δηλώθηκε αδυναμία από πλευράς μετόχων να καλυφθεί το παραπάνω ποσό.  Αποτελεί υποχρέωση βάσει του Νόμου 3052/2010 («Καλλικράτης») η λύση εταιρειών της Αυτοδιοίκησης με ζημιογόνο χρήση τριών ετών.  Είναι έξω από τη λογική της Περιφέρειας η διατήρηση ζημιογόνων εταιρειών το βάρος των οποίων καλούνται να καλύψουν οι Χιώτες πολίτες, ειδικά στις σημερινές συνθήκες.
  • Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, το Περιφερειακό Συμβούλιο με την 103/12-7-2011 Απόφασή του (ΑΔΑ 4Α5Μ7ΛΩ-10Ω) αποφάσισε τη λύση της εταιρείας και τον ορισμό εκκαθαριστών.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη μεταφορά των εργαζομένων σε υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στη συνέχεια έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Δυστυχώς, το Υπουργείο με έγγραφό του (Α.Π 54437/30-5-2012, επισυνάπτεται) μας ενημέρωσε ότι δεν εγκρίνει τη μεταφορά του προσωπικού.  
  • Η λειτουργία μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας σε επίπεδο Περιφέρειας, σε υγιείς βάσεις, αποτελεί πράγματι αναπτυξιακό εργαλείο ειδικά εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Η νέα Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας με έδρα τη Χίο, σύμφωνα με δημόσια δήλωση του κ. Περιφερειάρχη και σχετική Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρόκειται να συσταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή την περίοδο εκπονείται η απαιτούμενη από το Νόμο Μελέτη Βιωσιμότητας και είναι ζήτημα ημερών η ολοκλήρωσή της».   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ