23.2.2012 11:17

Πέπλο προστασίας για 15 υγρότοπους της Χίου

ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

15 μικρά υγροτοπικά συστήματα (11 στη Χίο και 4 στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών), συνολικής επιφάνειας 289 στρ.,  που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα σε δίκτυο προστασίας και βρίσκονταν σε κίνδυνο προστατεύονται πλέον με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο εν λόγω Διάταγμα εντάσσονται συνολικά 380 μικροί (έκτασης κάτω από 80 στρέμματα) υγρότοποι της νησιωτικής Ελλάδας. Στον μακρύ αυτό κατάλογο, η χαρτογραφική επεξεργασία του οποίου έγινε από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Χ.Ε.), περιλαμβάνεται διάγραμμα και λίστα συντεταγμένων για κάθε υγρότοπο.
Τα μικρά νησιωτικά υγροτοπικά συστήματα αποτελούν σταθμούς μετανάστευσης αποδημητικών πουλιών. Αυτές οι περιοχές έχουν μικρή έκταση και συνήθως δεν εντάσσονται στο δίκτυο Natura, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από την επεκτεινόμενη αστικοποίηση των νησιών και τις ανθρωπογενείς επιδράσεις. Η προστασία τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως κοιτίδων βιοποικιλότητας διεθνούς σημασίας και ως σταθμών ξεκούρασης και διατροφής για τα μεταναστευτικά πουλιά. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι υγρότοποι αυτοί λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας των νησιωτικών εδαφών από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση.
Πλέον στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους επιτρέπονται δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ανάδειξή τους, καθώς και για την αειφορική διαχείριση των πόρων τους, συμπεριλαμβανομένων της επιστημονικής έρευνας, της ευαισθητοποίησης του κοινού και των ελαφρών υποδομών, όπου απαιτούνται. Δεν επιτρέπεται η δόμηση (εκτός ήδη αδειοδοτημένων κτιρίων), οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο. Ενθαρρύνονται οι φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ