22.1.2014 18:17

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «φεύγουν», η Ελιά έρχεται...

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην υπερβαίνουν αθροιστικά το 10%, η διαρκής καθίζηση της πολιτικής επιρροής των δύο κομμάτων, η αποτυχία του πειράματος της συμπόρευσης Βενιζέλου-Κουβέλη στην κυβέρνηση Σαμαρά και η πεποίθηση πολλών στελεχών που αυτοπροσδιορίζονται σαν «κεντροαριστερά» ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα που θα καλύψει τον χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι καταλύτες των εξελίξεων σε αυτό που ορισμένοι θέλουν να προσδιορίσουν σαν την ελληνική «Ελιά», κατά το πρότυπο της ιταλικής «Ελιάς».

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός στον οποίο να ενσωματωθούν μικρότερα κόμματα που τοποθετούνται από το κέντρο και αριστερότερα, μαζί με συλλογικότητες όπως οι αποκαλούμενοι «58» ή στελέχη που έχουν επιλέξει να μην φιλοξενούνται σε κάποια κομματική στέγη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ορόσημο για τις αποφάσεις είναι οι ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου.

Ακόμη και συνοδοιπόροι του Ευάγγελου Βενιζέλου φοβούνται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να μην εκλέξει ευρωβουλευτή, σενάριο που θεωρούν ότι θα αναδείξει τα... έσχατα όρια του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τον παροτρύνουν να πιέσει τον Αντώνη Σαμαρά να διενεργήσει και πρόωρες εκλογές μαζί με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, θεωρώντας ότι αν δεν γίνουν βουλευτικές μαζί με τις κάλπες για νέους τοπικούς άρχοντες και ευρωβουλευτές τα αποτελέσματα θα σηματοδοτήσουν το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Στη ΔΗΜΑΡ το πιθανότερο σενάριο αυτή την ώρα φαίνεται ότι είναι η διάσπαση. Ο Φώτης Κουβέλης εφαρμόζει ένα πολιτικό παίγνιο που οι σύντροφοί του θεωρούν ότι είναι αδιέξοδο και τον κατηγορούν ότι αποφασίζει μονομερώς. Κι ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ακολουθεί την απόλυτη γραμμή «όχι σε όλα» στις προτάσεις για αναδημιουργία του χώρου της κεντροαριστεράς μέσω της «Ελιάς» που θα απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό δημιούργημα του Φώτη Κουβέλη υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», οι μέχρι πρότινος σωματοφύλακές του απογαλακτίζονται από τον πολιτικό τους μέντορα και αποστασιοποιούνται πλήρως από τις επιλογές του... Φανούρη, όπως αποκαλούν οι κεντροαριστεροί τον Φώτη Κουβέλη.

Σπύρος Λυκούδης (πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ), Γρηγόρης Ψαριανός (νυν βουλευτής) και Ανδρέας Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος, πρώην εκπρόσωπος του κόμματος που θεωρούνταν το «πουλέν» του κ. Κουβέλη) κοιτάζουν περισσότερο προς το καινούριο που περιμένουν να γεννηθεί από την μήτρα των 58 και λιγότερο προς το εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης δεν τους έχει ακόμη αποκηρύξει, τους έχει όμως περίπου αποκλείσει από τη νέα οργανωτική δομή της ΔΗΜΑΡ. Οι πρώην «Κουβελικοί» διαφώνησαν ακόμη και με το πρόσωπο του δημοσιογράφου Χρήστου Μαχαίρα που τοποθετήθηκε νέος εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, αλλά ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε.

Το νέο τοπίο στην Κεντροαριστερά παρουσιάστηκε δειλά το απόγευμα της Τρίτης στο Περιστέρι. Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, εκπρόσωπος και άτυπος επικεφαλής των 58, άνοιξε την αγκαλιά του (κυριολεκτικά) για τους κυρίους Λυκούδη, Ψαριανό και Παπαδόπουλο της ΔΗΜΑΡ.

Στο Περιστέρι, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο εκπρόσωπος τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και τα στελέχη Χρήστος Πρωτόπαπας και Αθηνά Δρέττα (που επί του παρόντος μοιάζει με άτυπο διπλό πράκτορα τύπου Μάτα Χάρι αφού συμμετέχει τόσο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ όσο και στη Συντονιστική Γραμματέα των 58), άκουσαν τον καθηγητή Βούλγαρη να προαναγγέλει το τέλος του ΠΑΣΟΚ. 

«Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα». Όπως ο ίδιος υποστήριξε αυτή η Κίνηση απευθύνεται σε όσους λένε «ούτε ΝΔ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Βούλγαρης. 
 

Βενιζέλος: Σεβαστείτε το ΠΑΣΟΚ...

«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τους 58 και προστίθεται: «Το ΠΑΣΟΚ αξιώνει σεβασμό στην ιστορική του διαδρομή και στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας». 

Διαβάστε όλο το σχόλιο του κόμματος: «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης. Ισχύουν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση της ΚΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις  κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και  στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ