9.7.2014 11:26

Παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό

Δώδεκα σημαντικές παρεμβάσεις, υπέρ της ασφάλειας και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο Εισηγητής της σε θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος, κατέθεσαν από την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και σχετικά νομοθετικά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την θέσπιση Καταστημάτων Κράτησης τύπου Γ΄ (Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας).

Οι προτάσεις αυτές έγιναν δεκτές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθουν καίριες και σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αφενός της διασφάλισης του υψηλού επιπέδου ασφαλείας στις συγκεκριμένες φυλακές και αφετέρου της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των εγκλείστων σε αυτές.

Συγκεκριμένα:

1. Διαφώνησαν  με μια φυλακή Γ΄ τύπου, η οποία θα παραλαμβάνει εκατοντάδες εγκλείστων. Απαίτησαν και πέτυχαν στις φυλακές αυτές να μετάγονται μόνο τρομοκράτες με ποινές άνω των 12 ετών και βαρυποινίτες με ποινές άνω των 15 ετών και αυστηρή στάθμιση της επικινδυνότητας τους.

2. Εισηγηθήκαμε και έγινε δεκτή η μείωση του χρόνου εγκλεισμού στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄ από δέκα έτη - όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη - σε τέσσερα έτη.

3. Διασφαλίσαμε τη διετή αξιολόγηση της επικινδυνότητας των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄, προκειμένου να κρίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο είτε η συνέχιση του εγκλεισμού τους στα εν λόγω Καταστήματα είτε η μεταγωγή τους σε Καταστήματα Κράτησης τύπου Β΄.

4. Κατοχώρωσαν το δικαίωμα των επισκέψεων συγγενών έως και γ΄ βαθμού των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄.

5. Κατοχύρωσαν το δικαίωμα επικοινωνίας των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄ με τους συγγενείς τους.

6. Προστάτευσανε το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια για τους κρατούμενους που έχουν λάβει τρεις εκπαιδευτικές άδειες και δεν τις έχουν παραβιάσει. Έτσι, στέλνεται το μήνυμα ότι ο σωφρονισμός, η βελτίωση, δηλαδή, του κρατουμένου, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο μέλημα.

7. Ζήτησαν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη σε ερμηνευτική δήλωση και προφορική δέσμευση ότι στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄ δεν θίγεται το δικαίωμα στον προαυλισμό, ο ευεργετικός τρόπος έκτισης ποινής και το δικαίωμα στην εργασία, η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων απεξάρτησης. Αυτά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και, επομένως, ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα.

8. Υποστήριξαν τη θέσπιση ευεργετικής διάταξης για υφ’ όρον απόλυση των, χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα, κρατουμένων κατά τρόπο πιο επιεική από την αρχική πρόταση του Υπουργού, την οποία δεν υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

9. Υποστήριξαν την απόσυρση της πρόβλεψης μεταβολής της σύστασης Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, η οποία, τελικώς, απεσύρθη.

10. Πρότειναν  την απόσυρση του άρθρου 8, με το οποίο προβλεπόταν η δυνατότητα της συνέχισης της δίκης χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου και του συνηγόρου του. Η διάταξη αποσύρθηκε.

11. Ζήτησαε και πέτυχαν  την τροποποίηση της διάταξης που προέβλεπε ως υποψηφίους διευθυντές των φυλακών συνταξιούχους από τον δικαστικό και αστυνομικό κλάδο.

12. Εθεσαν το ζήτημα της τριπλής ασφάλειας στις συγκεκριμένες Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας. Η εξωτερική φρουρά έχει συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, επιπροσθέτως, η φύλαξη με τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση των σκοπιών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε την πρότασή  και δεσμεύθηκε στην Ολομέλεια να ξεκινήσει σχετικός διάλογος, προκειμένου να θεσπισθούν οι σχετικές ρυθμίσεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ