4.4.2016 11:00

Παράπονα Κατρακάζου για την ελλειπή τουριστική προβολή της Σάμου

Στον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Σεβαστάκη απευθύνεται με επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ν. Κατρακάζος, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις προσπάθειες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για συμμετοχή σε εκθέσεις, από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού δεν έχει αναληφθεί καμία άλλη πρωτοβουλία για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος στο γειτονικό νησί.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου αναφέρει:   

«Κύριε Βουλευτά, Αγαπητέ Δημήτρη,

Ως συμμέτοχος και συ στη συνολική προσπάθεια αναβάθμισης των νησιών μας γνωρίζεις την τεράστια επίπτωση, που το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα είχε και δυστυχώς, συνεχίζει να έχει στην οικονομική και κοινωνική  ζωή του νησιού μας.

Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, όπως αναλυτικά γνωρίζεις, είναι η μεγάλη μείωση κρατήσεων στον τουρισμό. Η ολιγωρία της κεντρικής διοίκησης, παρά την έγκαιρη αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών ομάδων, οδήγησε στη δημιουργία της Επιτροπής Κρίσης για τον τουρισμό σε συνεδριάσεις της οποίας και εσύ συμμετείχες. Μάλιστα, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες - εξειδικευμένες προτάσεις για τη λήψη μέτρων, τόσο της τουριστικής προβολής, όσο και της οικονομικής ανακούφισης που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, στις οποίες και εσύ ήσουν παρόν. Αντίθετα, αντίστοιχες συναντήσεις που ζητήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου,   δεν έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί.

Να αναφέρω ενδεικτικά ότι ζητήθηκαν: ειδική τουριστική προβολή για τα νησιά μας, ειδική προβολή στις τουριστικές εκθέσεις, προωθητικές ενέργειες, παραμονή του χαμηλού ποσοστού  ΦΠΑ, επιδότηση της εργασίας με τοπικό πρόγραμμα απασχόλησης, καλύτερη μεταχείριση στον τρόπο διακανονισμού και καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και αναστολή των διοικητικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Τουρισμού, υπήρξαν και σχετικές δηλώσεις και δελτία τύπου της Αναπληρώτριας Υπουργού για άμεσα μέτρα.

Παρόλα αυτά, έχοντας συμμετάσχει σε δύο διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, αυτές του Βερολίνου και της Μόσχας, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι καμία ειδική προβολή δεν έγινε για τη Σάμο, παρά τις υποσχέσεις και τα δελτία τύπου. Και φυσικά, ούτε μία θετική απόφαση δεν έχει ληφθεί για όλα αυτά που ως τοπική κοινωνία αιτιολογημένα και εξειδικευμένα έχουμε ζητήσει. Ωστόσο, εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι οι επαγγελματικοί φορείς μόνοι μας έχουμε ξεκινήσει με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Μεταφέροντας την αγωνία, αλλά και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η άμεση παρέμβασή σου, ως κυβερνητικού Βουλευτή, ώστε και τα υποσχεθέντα να τηρηθούν, αλλά και να ληφθούν επιτέλους, αποφάσεις που θα ανακουφίσουν και θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία να αντέξει».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ