28.3.2013 16:51

Παραπομπή της Αμανής στην ελληνική προεδρεία

Στο πρόσφατο θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για την Αμανή έπεσε ο σπόρος για δυο σοβαρά θεσμικά αιτήματα, τα οποία, ως συνήθως, πνίγηκαν στη σκόνη του φτηνού εντυπωσιασμού. Και τα δυο μπορεί να μοιάζουν εξαιρετικά πρώιμα για να αποδώσουν καρπούς, αν όμως είχαν κατατεθεί πολύ νωρίτερα, ίσως είχαν πετύχει να φρενάρουν τον καλπασμό της εγκατάλειψης της περιοχής.

Το πρώτο είναι η «ρήτρα Αμανής», την οποία, αν δεν αντιληφθεί η δημοτική αρχή ότι εκείνη πρέπει να την εφαρμόσει, μεταβιβάζοντας την, ως αρχή, σε όλα τα επίπεδα των  τις δημοτικών υπηρεσιών, θα επιβεβαιώσει όσους την κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται μόνο για το φαίνεσθαι.

Το δεύτερο, που φαντάζει ως το δυσκολότερο, είναι το αίτημα να πασχίσουν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι να διαπλατύνουν τα όρια των νησιωτικών περιοχών κάτω των 3.100 κατοίκων και να εντάξουν σ’ αυτά και περιοχές με τα χαρακτηριστικά απομόνωσης της Αμανής.

Οι δυο Κωστήδες (Μουσουρούλης και Τριαντάφυλλος) αντιλήφθηκαν απ’ την αρχή τη δυσκολία του εγχειρήματος, δεν το απέρριψαν ωστόσο με την πρώτη ματιά. Κρίνουν ότι η αναφορά σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων παραπέμπει σε φορολογικά κίνητρα, τα οποία ακούγεται παράτολμο και μόνο να τα αγγίζει κανείς αυτή την εποχή.

Συναινούν, όμως, ότι ένα διακριτό μοντέλο διαχείρισης των νησιωτικών  περιοχών με ταυτόχρονα ορεινά χαρακτηριστικά, όπως η Αμανή, είναι εφικτό να δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι ορίζουν τη διεκδίκηση τους στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάπως μακριά πέφτει, αλλά ίσως, αν προετοιμαστεί εγκαίρως, να ανοίγει όντως δρόμους τεκμηριωμένης διεκδίκησης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ