9.11.2012 10:15

Παραδίνουν τα νησιά μας στην κερδοσκοπική βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Λ.Α.Σ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου  (Περιφέρεια και δήμοι) καταγγέλλει  την πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , εκτός τριών) του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου που κατά τη συνεδρίασή του, στις 31 Οκτ.2012,  για να  γνωμοδοτήσει για τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης 353 γιγάντιων ανεμογεννητριών (Α/Γ) στα νησιά μας., τάχθηκε, με σαθρά και αποπροσανατολιστικά  επιχειρήματα «τραβηγμένα από τα μαλλιά»,  υπέρ της μετατροπής, ουσιαστικά, της Λήμνου, Λέσβου και Χίου σε τεράστια εργοστάσια παραγωγής πανάκριβου ρεύματος, ιδιοκτησίας των πολυεθνικής IBERDROLLA – ROKAS. Ευθυγραμμίστηκαν έτσι, για άλλη μια φορά, με την αντιλαική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που ξεπουλά δημόσια περιουσία και φυσικούς πόρους στο μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.
Δεν κλήθηκαν και δεν πήραν μέρος στη συζήτηση το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου, η Αρχαιολογία, το ΤΕΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, προφανώς διότι ο Πρόεδρος του Π.Σ. και ο Περιφερειάρχης γνώριζαν ότι είναι αρνητικοί σ’αυτήν την ολέθρια επένδυση. Για τον ίδιο λόγο δεν κλήθηκε ούτε κι αυτή η Επιτροπή (ΠΕΧΟΠ) που δημιούργησε ο Περιφερειάρχης για να γνωμοδοτήσει για το θέμα για το οποίο συστάθηκε..
Με εξαίρεση τους δύο εισηγητές της Περιφέρειας (αντιπεριφερειάρχη και δ/ντή περιβάλλοντος) και τον Αντιδήμαρχο Λέσβου, Γ. Βατό, αρνητικές ήταν όλες οι άλλες τοποθετήσεις. Τέτοιες ήταν: του Δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, (που μετέφερε την ομόφωνη κατηγορηματική αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των φορέων της Λήμνου), του Προέδρου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατή Αντώνα,  του Συλλόγου  Ανεμόεσσα Λήμνου,  Φωτεινή Εκμετζόγλου,  του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων (ΟΛΣΥ), Ν.Κοτσιλίτη,  του Βαγ. Παλαιολόγου, επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Λέσβου, της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τις Α/Γ. Δημ. Τσούχλη και άλλων
Οι εκπρόσωποι  της Λαϊκής Συσπείρωσης (Στρ. Κόρακας, Βαγ. Παλαιολόγος και Σταμ. Φιλιππής) απέδειξαν με  επιχειρήματα βασισμένα στην επιστήμη και στη διεθνή πείρα, με γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών μας,  ότι η μόνη «ανάπτυξη» που θα φέρει αυτή η επένδυση είναι αυτή των κερδών της ισπανικής πολυεθνικής IBERDROLLA και της θυγατρικής της ROKAS σε βάρος του λαού μας που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα.
Τόνισαν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, ζωτικής σημασίας για το λαό μας,  πρέπει να παράγεται και να του παρέχεται, σε επάρκεια και χαμηλή τιμή, από ένα δημόσιο φορέα ενέργειας και όχι να είναι μέσο αφαίμαξης του λαϊκού νοικοκυριού.
Αποκάλυψαν, εκτός από τις ολέθριες και ανεπανόρθωτες συνέπειες που θα έχει η διαβόητη επένδυση για το περιβάλλον, την τεράστια οικονομική επιβάρυνση του λαού μας από αυτή την «επένδυση» που, σε μεγάλο βαθμό, θα γίνει με λεφτά του ελληνικού λαού: Η εταιρεία θα έχει ετήσιες εισπράξεις από τη ΔΕΗ (που  θα αγοράζει το ρεύμα τρεις φορές πιο ακριβά απ’ όσο της στοιχίζει η παραγωγή του από την ίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα), 250 με 400 εκ € ετησίως(!!!), που θα μετακυληθούν στο τιμολόγιο του καταναλωτή, βυθίζοντας ακόμα περισσότερες λαϊκές οικογένειες στο σκοτάδι,  κοντά στις εκατοντάδες χιλιάδες που  δεν μπορούν να πληρώσουν τα ήδη υπέρογκα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Έδωσαν  συγκεκριμένα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των  γιγάντιων Α/Γ που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στα τρία νησιά (Λήμνο,Λέσβο,Χίο) : 107 μέτρα ύψος,80μ. διάμετρο, 280 τόνοι βάρος, βάση 600-700 κ.μ. μπετόν αρμέ (16χ16χ2,5 - 3μ.). μήκος φτερών 38μ. και βάρος 6 τόνοι το καθένα, περιβάλλουσα πλατφόρμα 45χ30 μ. και απόσταση μεταξύ των  Α/Γ 280 μ. Δηλ. για ένα αιολικό πάρκο των 15-16 Α/Γ θα καταληφθούν με καρατόμηση των βουνών περίπου 700 με 800 στρέμματα. Πρόκειται δηλ. να καταλάβουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, σε πρώτη φάση, για 28 «αιολικά πάρκα».
Αποκάλυψαν  ότι οι «επενδυτές» δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Θα εγκατασταθούν νέες εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες Α/Γ στα νησιά μας και στις θάλασσές τους κάνοντάς τα απωθητικά για τον τουρισμό και κόλαση για τους κατοίκους τους.
  Κατάγγειλαν  ότι, αντίθετα με τους απατηλούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της ληστρικής επένδυσης, τα συμβατικά εργοστάσια δεν πρόκειται να κλείσουν, αφού, σύμφωνα και με μελέτη του Παν/μίου Πειραιά, στα νησιά μας φυσάει αρκετά (πάνω από 4 μποφόρ) για  να παράγουν ρεύμα οι Α/Γ μόνο τις μισές ώρες του  χρόνο
Κάλεσαν τους κατοίκους των τριών νησιών , τους μαζικούς φορείς τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους , ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα και να διεκδικήσουν :
- Ματαίωση αυτής της καταστροφικής, από κάθε άποψη, για τα νησιά μας και ληστρικής για το λαό μας «επένδυσης»
-         Δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ενέργειας που, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό,  θα αξιοποιεί όλο το ενεργειακό δυναμικό της χώρας ισόρροπα και σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και φυσιογνωμία, σε όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου.
- Σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα   για την κάλυψη  κενών ή και την εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα, Ετσι  θα κλείσουν τα ρυπογόνα  και κοστοβόρα συμβατικά εργοστάσια της ΔΕΗ στα νησιά μας.
- Αξιοποίηση των ΑΠΕ  στα νησιά μας επικουρικά και αποκλειστικά για τις ανάγκες τους  που πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον,  τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, την γενικότερη αισθητική και υγιεινή των κατοίκων (ηχορύπανση κλπ).
-         Φιλολαϊκή   τιμολογιακή πολιτική με μειωμένο έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους, αναξιοπαθούντες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες , χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και παράλληλη αύξηση στους μεγαλοκαταναλωτές..
-         Καμιά παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο ούτε σε συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ.).
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ