30.5.2013 16:21

Πανησιωτικό κίνημα ζητάει ο Λαμπρινούδης

Την ανάγκη δημιουργίας Πανησιωτικού κινήματος με απώτερο στόχο τη διεκδικήση πάγιων αιτημάτων των νησιωτών, εισηγήθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Β. Αιγαίου Π. Λαμπρινούδης.

Ο δήμαρχος Χίου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), στη γραφειοκρατία αλλά και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση αποφάσεων από τα ελεγκτικά συνέδρια.

«Η δημιουργία ενιαίο κινήματος νησιωτών θα διεκδικεί και  θα συμβάλλει στην επίλυση οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν οι δημότες των  νησιών μας, σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η πατρίδα μας. Είναι πλέον απαίτηση όλων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εισήγηση του Π. Λαμπρινούδη

« Τα ακριτικά μας νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο. Η καταστρατήγηση των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση λιμενικών έργων, η ελλιπής εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης στο ΣΑΣ (Συμβούλιο Ακτοπλοικών Συγκοινωνίων) είναι θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και να εξευρεθούν λύσεις. Δεν είναι δευτερευούσης σημασίας οι εξοντωτικές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια που καθιστούν αδύνατη τη μετακίνησή μας ακόμη και για λόγους υγείας.

  • Η κατανομή των ΚΑΠ με την νέα απογραφή, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Οι καθυστερήσεις στην απόδοση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση δημιουργούν πλείστα σοβαρά προβλήματα.

 

  • Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εγκρίσεις των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και ο συγκεντρωτισμός στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δυσχεραίνουν την λειτουργία των Δήμων μας στην εκτέλεση των έργων και κυρίως σε αυτά του ΕΣΠΑ. Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι εγκρίσεις στις αποφάσεις μας να παρέχονται τοπικά από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
  • Οι Επίτροποι και οι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει να περιορίζονται σε ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας που σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται.
  • Η γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα αυξάνεται, παρά τις εξαγγελίες για μείωση, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστερη η λειτουργία των Δήμων μας, να ταλαιπωρούνται οι δημότες μας και να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των έργων.
  •  Οι εξαγγελίες για καταργήσεις δομών(ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι), αλλά και των Νομικών Προσώπων των Δήμων και οι απολύσεις εργαζομένων που συνεπάγονται από αυτές , μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους και θα έχουν άμεσες αρνητικές και οδυνηρές επιπτώσεις στους δημότες μας.
  • Τα νησιά μας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, άλυτα, επί δεκαετίες που έχουν επιπτώσεις σε όλους τους νησιώτες.

Καλούμε τους νησιωτικούς δήμους και όλους τους φορείς των νησιών μας, σε συμμετοχή για δημιουργία ΠΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, που θα ενεργοποιείται, θα προωθεί αιτήματα και θα λειτουργεί στα πλαίσια  της ΚΕΔΕ , θα διεκδικεί και  θα συμβάλλει στην επίλυση οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν οι δημότες των  νησιών μας, σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η πατρίδα μας». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ