13.8.2012 11:20

«Πάμε στα Πατρικά μας μέρη»

ΟΙ ΠΑΤΡΙΚΟΥΣΟΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ.Ν. ΣΙΔΕΡΑΚΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΞΑΝΕΜΟΥ

 
Την ιστορία του χωριού τους, των Πατρικών, είχαν την ευκαιρία να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιοί, στην ατμοσφαιρική εκδήλωση με τίτλο
«Πάμε στα Πατρικά μας μέρη». Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αξάνεμου, οι φορείς του χωριού παρουσίασαν το ομότιτλο  βιβλίο του  Πατρικούση Θ.Ν.Σιδεράκη, που με πολύ καλή και απλή γραφή δημοσιοποιεί την ιστορία του τόπου του «με πολύτιμους συνεργάτες τους πιο ηλικιωμένους συχωριανούς, οι οποίοι δέχθηκαν με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση να ανασύρουν από μέσα τους τις μνήμες της νεότερης ζωής τους. Σημαντικό βοήθημα είχε και την εργασία του Στ. Καμμενάκη, που είναι βασισμένη στα «Ιστορικά σημειώματα» του Μ. Χονδράκη.
Άριστος ήταν και ο τρόπος της παρουσίασης του πονήματος με αφήγηση, ηχητικά ντοκουμέντα και προβολή σλάϊτς. Οι αφηγητές Ν. Ζερβούδης, Μ. Ρηγάκης, Ε. Σιδεράκη του Μ., Μ. Σιδεράκη του Ν., Π. Σιδεράκη και Ν. Σιδεράκης του Θ., μας μετέφεραν στα χρόνια που αναφέρεται με απολαυστικά κατανοητό, αλλά και γλαφυρό απλό λόγο ο συγγραφέας στο χρονικό της ιστορικής, πολιτιστικής, πολιτικής, κοινωνικής και λαογραφικής  ζωής του χωριού.
«Πάμε στα Πατρικά μας μέρη, είναι η ρήση από τηη οποία προέκυψε η ονομασία του χωριού και αποκαλύπτει την αιτία της δημιουργίας του από ανθρώπους που επέστρεψαν στην πατρική τους γη, θεωρώντας τους εαυτούς τους πρόσφυγες στα ξένα μέρη, που δεν ήταν άλλα από τα γύρω χωριά, στα οποία είχαν καταφύγει μετά από την καταστροφή του παλιού τους χωριού, που αποκαλούταν και «αετοφωλιά» επειδή  βρισκόταν  λίγο βορειότερα από το νέο σημερινό οικισμό, μεταξύ των Πατρικών και της Κοινής. Το νέο χωριό πρέπει να έχει κτισθεί γύρω στο 1600, γύρω από έναν παλιό πύργο-βίγλα κατόπτευσης της περιοχής, που υπήρχε κοντά στο σημερινό λιβάδι.
Τον συγγραφέα και όλους όσους κόπιασαν για την έκδοση του βιβλίου και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ικανοποίησε η προσέλευση του κοινού και ιδιαίτερα το πλήθος των νεαρών ακροατών που έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον να μάθουν την ιστορία του χωριού τους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ