6.8.2012 18:02

Παλμός Πολιτισμού «στην άκρη του Θεού»

Η ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΓΑΛΑΣ

 
Αφετηριακό σημείο της ανθρώπινης ύπαρξης στο νησί μας. Ένας χώρος που κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 7.800 χρόνια. Με την ανθρώπινη λαλιά να κινδυνεύει πια να εξαλειφθεί, μαζί με το γένος των ανθρώπων, απ’ τα χώματα του. Λιγότεροι από 20 υπερήλικες ζουν μόνιμα πια στο Άγιο Γάλας. Κι όμως στη βόρεια εσχατιά του νησιού η θέληση επιχειρεί θαύματα.
Σε μια περίοδο με τις μηχανές της πολιτιστικής δραστηριότητας σβηστές, συνέπεια του οικονομικού μαρασμού, σε απόλυτη συνεργασία όλες οι δυνάμεις του χωριού δίνουν παλμό πολιτισμού «στην άκρη του Θεού», όπως εύστοχα ονόμασαν τις εκδηλώσεις τους.
Με τη στήριξη του αντιδημάρχου Αμανής, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Αγιογαλούσων Χίου και του παραδοσιακού καφενείου που λειτουργεί στο σπήλαιο στήθηκε ένα πρόγραμμα, βασισμένο στις τοπικές δυνάμεις, για να προσφέρει ανάσες πολιτισμού στους ανθρώπους που τις έχουν πιο πολύ από όλους ανάγκη αλλά και σε όσους επισκεφθούν το Άγιο Γάλας εκείνες τις μέρες.   
Οι εκδηλώσεις, που έχουν στόχο να μετατραπούν σε θεσμό, έχουν στον πυρήνα του ενδιαφέροντος τους για φέτος το παιδί, με αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών, παράσταση Καραγκιόζη, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού και διαγωνισμό ζωγραφικής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η βραδιά όπου γέροντες της Αμανής καλούνται να διηγηθούν θύμησες του παρελθόντος.
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
19.00:  Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι
Η Ευαγγελία Παπαζή έχει καταγράψει τα 216 ομαδικά παιχνίδια των περασμένων χρόνων. Τα ανασύρει απ’ τη λήθη και με τη βοήθεια των παιδιών που θα βρεθούν στην εκδήλωση τα ζωντανεύει. Η Πινακωτή, η Ψώρα, τα Μαγγαλάκια γυρίζουν τα παιδιά στην εποχή της αθωότητας.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
20.00: Έντεχνες χορωδιακές στιγμές
Η χορωδία του «Λέοντα Αλλάτιου» ξεφυλλίζει το έντεχνο ελληνικό τραγούδι και θυμίζει τις καλύτερες στιγμές των μεγάλων συνθετών του, συντροφευμένη από τους ήχους ενός πιάνου.
 
 
ΤΡΙΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
20.30:  Η τοπική Ιστορία σε 120 φωτογραφίες
Ο δρ. Χρίστος Στ. Μπελλές συνοψίζει την τοπική Ιστορία της Χίου μέσα σε 45 λεπτά, βασιζόμενος στη δύναμη 120 φωτογραφιών. Αναπληρώνει το κενό της διδασκαλίας της τοπικής μας Ιστορίας, με αφήγηση λαϊκή και συνάμα γλαφυρή, ως ερέθισμα για να εκτιμούμε περισσότερο τη δύναμη της ρίζας μας.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
21.00: Ο Καραγκιόζης απελευθερωτής
Ο Στ. Σπυράκης και η ομάδα του μπλέκουν τον Καραγκιόζη στα γεγονότα απελευθέρωσης του νησιού μας το 1912. Μια παράσταση του θεάτρου σκιών αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 100 χρόνων ελευθερίας της Χίου από τον οθωμανικό ζυγό.
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Το Άγιο Γάλας κάποτε
- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Αμέσως μετά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό εγκαινιάζεται στην Τράπεζα της Παναγίας Αγιογαλούσαινας φωτογραφική έκθεση - μνήμης για το Άγιο Γάλας τη δεκαετία του ’50, βασισμένη στις φωτογραφίες του αείμνηστου δασκάλου Παναγιώτη Κομπιλήρη. Η έκθεση θα παραμείνει μόνιμα επισκέψιμη στο χώρο.
 
- ΠΑΝΗΓΥΡΙ. Στη Λότζα, την πλατεία του χωριού, στήνονταν κάποτε τρικούβερτο γλέντι. Το ξακουστό πανηγύρι αναβιώνει φέτος στο προαύλιο της Αγίας Βαρβάρας, με την ορχήστρα του Μαρκέλλου Μοσχούρη.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
20.00:  Αν δες έχεις γέρο, βρες κι αγόρασε
Το σεντούκι του χρόνου ανοίγει και η μνήμη των γερόντων των χωριών της Αμανής σκαλίζει ιστορίες απ’ το παρελθόν που οφείλουν να διασωθούν και να καταγραφούν. Υπερήλικες απ’ το Άγιο Γάλας, τα Νενητούρια, τα Κουρούνια, τα Λεπτόποδα, την Ποταμιά, την Πιραμά, την Παρπαριά και τη Βολισσό θυμούνται και διδάσκουν όσα οι ίδιοι έζησαν.
 
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
11.00: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού
Μέσα απ’ τους γρίφους των γραπτών σημειωμάτων παιδιά ηλικίας ως 18 ετών ανακαλύπτουν τον οικισμό του Αγίου Γάλακτος και γνωρίζουν την πλούσια λατρευτική του ζωή στις εκκλησιές της Αγιάς Παρασκευής, της Αγιάς Βαρβάρας και του Αγίου Θαλελάιου, με κατάληξη στην Αγιογαλούσαινα.
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛH ΕΚΔΗΛΩΣH
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Παιδιά ηλικίας ως 18 ετών από όλα τα χωριά της Αμανής ζωγραφίζουν τα χωριά τους και παραδίδουν τα έργα τους στο εκδοτήριο εισιτηρίων του σπηλαίου Αγίου Γάλακτος όλο τον Αύγουστο. Τα έργα δεν θα ξεπερνούν σε διαστάσεις τα 15 x 30 εκ.. Θα κριθούν από Καλλιτεχνική Επιτροπή και τα καλύτερα θα εκτίθενται το επόμενο καλοκαίρι σε υπαίθρια έκθεση στους εξωτερικούς χώρους του σπηλαίου.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ