12.7.2013 11:35

Πακέτο έργων 12εκ. ευρώ βάζει ο Δήμος Χίου στο ΕΣΠΑ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΤΟ ΠΙΑΘΑΝΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

Η επόμενη προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει γραφτεί πολλές φορές, δεν αφήνει περιθώρια για άλλα έργα υποδομών παρά προβλέπει μόνο την ολοκλήρωση των ανοικτών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο νησί. Κανένας σχεδιασμός όμως δεν μπορεί να σταματήσει καθώς οι ανάγκες στη Χίο είναι ακόμη πολλές και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησεις μειωμένες, αν συνυπολογίσουμε την ανεπάρκεια των δημόσιων επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενεργοποιώντας κάθε έναν που μπορεί να προσφέρει λίγο παραπάνω στις ανάγκες που παρουσιάζονται, ο Πολ. Λαμπρινούδης έφθασε στην πόρτα του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μυταράκη (Χιώτη στην καταγωγή), από τον οποίο ζήτησε να εξασφαλιστούν πιστώσεις για να προχωρήσει ο Δήμος μια σειρά από προτεραιότητες που θεωρούνται αναγκαίες.

12εκ. ζητά από το ΕΣΠΑ

Με έναν πρόχειρο προϋπολογισμό που έχει γίνει, ο Δήμος Χίου ζητά την υλοποίηση 4 έργων από την επόμενη προγραμματική περίοδο, κόστους περίπου 12 εκατομμυριών ευρώ που ενδέχεται να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ με την ένταξή τους να εξαρτάται και από την πολιτική στήριξη των αρμόδιων φορέων.

Με αφορμή τα παραπάνω, στη Χίο αναμέννεται την Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Νικόλαος Ματζούφας, για μια πρώτη συνενόηση με το Δήμο για τα παραπάνω έργα.

Ακολουθεί και ο Μηταράκης

Αμέσως μετά, πιθανά την Πέμπτη, στη Χίο θα βρεθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού Νότης Μηταράκης προκιεμένου να εξετάσει τις προτάσεις και να εξεταστούν οι πιθανότητες ένταξής τους και παράλλληλης κάλυψης των πιστώσεων που θα απαιτηθούν για λογιαριασμό του Δήμου από το υπουργείο.

«Κάποια από τα έργα που θέλουμε να προωθήσουμε είναι ΣΔΙΤ και επομένως απαιτείται η οικονομική συμμετοχή του Δήμου. Εμείς προτείνουμε στο υπουργείο, και αυτό θα εξεταστεί, τη συμμετοχή του Δήμου να καλύψει το υπουργείο» τονίζει στον «π» ο Πολ. Λαμπρινούδης.

Τα έργα

Βασικότερο όλων είναι η μετατροπή της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού σε τριτοβάθμια, ώστε να μπορεί να μετατρέπει τα λύμματα σε νερό άρδευσης και να το διεχετέυει, όπως έχουμε ξαναγράψει, για την υδροδότηση του Κάμπου.

Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο της κομποστοποίησης των απορριμμάτων. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Σημαντικό επίσης θεωρείται και το θέμα της μηχανικής διαλογής που προωθείται στο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου. Τέλος, δαπανηρό αλλά αναγκαίο για να ολοκηλρωθεί ο σχεδιαμσός είναι και το έργο της ολοκλήρωσης της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του δικτύου της πρωτεύοσας που απαιτεί περισσότερες πιστώσεις και που μόνο εντός του ΕΣΠΑ έχει τύχη να ολοκληρωθεί.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ