31.5.2013 11:51

Ούτε για αστείο το κλείσιμο της βιβλιοθήκης «Κοραής»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Για δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων, δηλαδή αυτών που έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση και αυτών που αποκλείονται κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με το ενδεχόμενο λουκέτο σε δημόσιες βιβλιοθήκες οι Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν:

«Ο George Orwell (1903-1950) είχε πει ότι "Ο σκοπός ενός αστείου δεν είναι να μειώσει κάποιον, αλλά να του θυμίσει ότι είναι μειωμένος".

Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε ως αστείο την ανακοίνωση για την συγχώνευση - κλείσιμο των 46 δημόσιων βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα που αποτελούν ναούς γνώσης και ανάπτυξης της πνευματικότητας των νέων αλλά και των μεγαλύτερων. Για τα νησιά του βορείου Αιγαίου η λίστα συμπεριλαμβάνει τις βιβλιοθήκες Μυτιλήνης, Μήθυμνας, Χίου και Σάμου, που για εκατοντάδες χρόνια προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες γνώσεις στα νησιά μας, διαθέτοντας συλλογές εθνικής σημασίας και σπάνια ιστορικά τεκμήρια. Η βιβλιοθήκη «Αδαμάντιος Κοραής» στη Χίο λειτουργεί ανελλιπώς από το 1792, της Μήθυμνας από το 1859, της Σάμου από το 1900 και της Μυτιλήνης από το 1945.

Μία τέτοια κίνηση θα είχε ως απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός λαού αμόρφωτου και ευκόλως καθοδηγούμενου προς τις κατευθύνσεις και τις επιλογές του οποιουδήποτε κυβερνώντος, θα οδηγούσε στην δημιουργία ενός λαού χωρίς γνώμη και άποψη, χωρίς γιατί και θέλω.

Μια τέτοια κίνηση οδηγεί στον διαχωρισμό όλων μας σε δυο κατηγορίες, στους λίγους έχοντες και κατέχοντες την πρόσβαση στην γνώση και την παιδεία και στους πολλούς αποκλεισμένους από την μάθηση και έρευνα μέσω των δημόσιων βιβλιοθηκών.

Στην Ελλάδα του Πνεύματος και του Πολιτισμού τέτοιου είδους εξαγγελίες πρέπει να χαρακτηρίζονται επιεικώς κατάπτυστες και να μας κάνουν να σκεφτόμαστε ακόμα πιο σοβαρά το μέλλον, το δικό μας αλλά και των παιδιών μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ