23.4.2015 11:49

«Ούτε ένα ευρώ από τον Δήμο Χίου»

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης να «βάλει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι όπως αυτή περιγράφεται μέσα από το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, υιοθέτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν τόσο από Συμβούλους όσο και από φορείς που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος.

«Αίρεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας του Δήμου»

Στον ορατό κίνδυνο της μη ομαλής λειτουργίας του Δήμου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς ενημερώνοντας το Σώμα για τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ καλώντας παράλληλα άπαντες να ταχθούν με το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης.

«Δυστυχώς δεν είναι απλά αλλαγή τράπεζας», είπε στηλιτεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι με αυτές τις κινήσεις τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια θα χάσουν τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα.

«Αβάσιμες οι ανησυχίες»

Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου Φρ. Σέργης σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις εντυπώσεις από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανέφερε ότι πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και συνεπώς κίνηση η οποία δεν απηχεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι αποδοτικότερη και τα ποσά είναι διασφαλισμένα. Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους ΟΤΑ ακόμα και όταν οι ευθύνες είναι στην αυτοδιοίκηση. Οι ανησυχίες είναι αβάσιμες», κατέληξε ο κ. Σέργης.

«Τραγικά τα όσα συμβαίνουν»

Να κατεβάσει τα χέρια της από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και ΟΤΑ ζήτησε στην εισήγησή της η Γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χίου Σοφία Γατανά ζητώντας να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του Δήμου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Μ. Κολυκυθιά εκ μέρους των εργαζομένων στους ΟΤΑ που επεσήμανε ότι ο προγραμματισμός του Δήμου είναι «στον αέρα» ενώ κάλεσε τους συναδέλφους της σε διεκδίκηση των χρημάτων που τους έχουν παρακρατηθεί.

«Καρατομούνται τα δικαιώματα του ελληνικού λαού»

Κατηγορηματικός αλλά και καυστικός ήταν στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος της Τ.Ε. ΚΚΕ Χίου Γ. Αμπαζής που έκανε λόγο για αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική στάση της «αριστερής» κυβέρνησης.

«Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει για όλους τους άλλους πολιτική βούληση, όχι όμως για τους εργαζόμενους. Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου απαλλάσσει το κεφάλαιο από τα χρέη και βάζει το χέρι στην τσέπη του ίδιου του λαού», δήλωσε.

ΟΙ ΕΠΙΚΑΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

«Παράνομη και καταχρηστική η ενέργεια της Κυβέρνησης»

Με την άποψη του Μ. Βουρνού ότι δηλαδή οι ΟΤΑ χάνουν τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα συμφώνησε πλήρως ο πρώην δήμαρχος κι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Λαμπρινούδης τονίζοντας ότι : «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές ο ΣΥΡΙΖΑ σαν Κυβέρνηση κάνει πράξη όσα καταγγέλλε ως αντιπολίτευση».  

«Περισσό το θράσος της ΚΕΔΕ»

Γραμμή ισορροπιών κράτησε από την πλευρά της η «Χιακή Συμπολιτεία» με την επικεφαλής της Ε. Φρεζούλη να σημειώνει ότι ναι μεν θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια της Κυβέρνησης αλλά από την άλλη θεωρεί υποκριτική στη στάση της ΚΕΔΕ καθώς τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε αντέδρασε στις συνεχείς μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων.

«Κατανοούμε τις ασφυκτικές πιέσεις που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Όμως δεν μπορούμε χωρίς να ξέρουμε τον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό να κρίνουμε. Η αυτοδιοίκηση έχει πληρώσει και με το παραπάνω τα μνημόνια και ξέρουμε ότι έχει χάσει πολλά έσοδα που της οφείλονται και δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουμε. Υπάρχει περισσό θράσος και η υποκρισία εκ μέρους της ΚΕΔΕ καθώς  τα προηγούμενα χρόνια δεν αντέδρασε», σημείωσε η κ. Φρεζούλη συντασσόμενη όμως με το κοινό ψήφισμα των Δήμων ανά την Ελλάδα.

«Στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη Κυβέρνηση»

Για συνέχιση της ίδια αντιλαϊκής πολιτικής με ταυτόχρονη προσπάθεια η αυτοδιοίκηση να μετατραπεί απλά σε διοίκηση, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος.

«Μας λένε πόσο πολύ θλίβονται οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτοί για το καλό μας νοιάζονται όπως και οι σαμαροβενιζέλοι. Πρόκειται για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Εμείς αυτά που ακούστηκαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τα ακούμε βερεσέ και η πιο τρανή απόδειξη είναι ότι αν κόβονται για τον λαό,  να πάρουν τα 600 δις από την Ελβετία, από εφοπλιστές και βιομήχανους. Στόχος είναι τα υπερκέρδη να παραμείνουν υπερκέρδη και τίποτα άλλο».

«Να βάλουμε πλάτη»

Διαφορετική στάση κράτησε ο δημοτικό σύμβουλος της παράταξης Λαμπρινούδη Η. Κλεισσάς. Με τη λογική ότι: «εάν κάνουμε το ίδιο πράγμα, να ρίχνουμε πέτρες, όπως ανεύθυνα έριχνε και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, τότε θα κάνουμε μία τρύπα στο νερό», ο κ. Κλεισσάς ζήτησε τη στήριξη της Κυβέρνησης, δίνοντάς της διορίας μέχρι τον Ιούνιο, κρίνοντας όμως απαράδεκτη τη Π.Ν.Π.

Τέλος ο Β. Μυριαγκός ζήτησε «να μπει τέλος στην αριστερή μπουρδολογία» ενώ ο Στ. Καμπούρης έκρινε απαράδεκτη τη δήλωση του Π. Πεντάκη στα τοπικά Μ.Μ.Ε. με την ιδιότητα του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ