17.2.2015 17:30

Ουσιαστικός ή επικοινωνιακός ο στόχος της πρότασης Μηταράκη;

• ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Το στόχο ενός αρραγούς μετώπου διεκδίκησης του νομού μας τον έχουμε υποτιμήσει γιατί σπάνια μας δόθηκε η ευκαιρία να νοιώσουμε την αξία του. Γνωρίσαμε τον αντίποδα. Τέσσερις αρχές (δυο βουλευτές – Δήμος και Περιφέρεια) πολλαπλάσιες απόψεις για το κάθε θέμα, αδυναμία συντονισμού, διάσπαση δυνάμεων και αποτέλεσμα μηδενικό ακόμα και σε όσα, εννοείται, όφειλαν να μας ενώνουν.

Το προσκλητήριο ενός, άτυπου φυσικά, οργάνου, της μηνιαίας συνάντησης των αρχών του τόπου, ανέλαβε να το απευθύνει ο Νότης Μηταράκης. Μια τοποθέτηση ουσιαστική ή επικοινωνιακή άραγε;

Την ουσία της υπόθεσης ουδείς δύναται να αμφισβητήσει. Κάθε πολιτικά έμπειρος, βέβαια, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι για να έχει σοβαρές πιθανότητες αποδοχής από το σύνολο όσων απευθύνεται πρέπει να απευθύνεται με διαφορετικούς όρους.

Πρώτος όρος να αποφεύγεται η … φιγούρα. Γιατί κάποιος να καρπωθεί τα επικοινωνιακά οφέλη μιας κοινής πρωτοβουλίας, αν πρώτα δεν έχει διερευνήσει τις πιθανότητες αποδοχής της; Θυμάμαι, για παράδειγμα, όταν το είχαν επιχειρήσει από κοινού Τσουρή και Μουσουρούλης, βγήκε ως κοινή πρωτοβουλία, δεν ξεχώριζε ο ένας πάνω απ’ τον άλλο. Ξέρετε που είχε κολήσει; Ότι δεν είχαν μεριμνήσει να αποσπάσουν την εξίσου έγκαιρη συγκατάθεση του Πολύδωρου.

Είθισται επίσης ανάλογες πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται πρωτίστως από τα κυβερνητικά στελέχη, εκείνα άλλωστε που θα έχουν και τον κύριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της. Η βιασύνη στην κατάθεση της πρότασης, ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων των βουλευτών, είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος δυσκολίας.

Θα αντιτείνετε δικαίως, τι θα πρέπει να κάνει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης; Να μην έχει δικαίωμα στην κατάθεση προτάσεων από τη στιγμή που αυτές στοχεύουν στο κοινό καλό; Το έχει φυσικά. Αρκεί με τις κινήσεις του να έχει διασφαλισμένη την επίτευξη του στόχου. Με τις συνθήκες που υποβλήθηκε δημόσια η πρόταση Μηταράκη δεν είμαι βέβαιος αν μερίμνησε για τη διασφάλιση τους. Μακάρι εγώ να βγω ψεύτης…

ΥΓ.: Το σημείωμα είχε γραφεί πριν την ευγενική άρνηση του Ανδρ. Μιχαηλίδη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ